Adak kimler yiyebilir Diyanet?

İçindekiler:

  1. Adak kimler yiyebilir Diyanet?
  2. Adak etini adak sahibi yiyebilir mi?
  3. Adak kurbanı kimlere verilir?
  4. Adaklık kurban kim yiyemez?
  5. Adak etinden yerse ne olur?
  6. Şafi mezhebinde adak etini kimler yiyemez?
  7. Adak kurbanı kimlere verilmez?
  8. Adak etinden kayınvalide yiyebilir mi?
  9. Hanefi mezhebine göre adağın hükmü nedir?
  10. Anne babaya kurbandan pay verilir mi?
  11. Kayınpeder adak eti yiyebilir mi?

Adak kimler yiyebilir Diyanet?

Adak Kurbanını Kimler Yiyebilir Kimler Yiyemez?
  • Adak kurbanı etini öncelikle adak kesen kişi ve ailesi yiyemez.
  • Ailesine uygun görülmediği gibi; babası, dedesi, torunu ve kendi neslinden gelen kişiler yiyemez.
  • Ayrıca adak etinin zengin kişilerin de yemesi dinen uygun değildir.
Daha fazla öğe...

Adak etini adak sahibi yiyebilir mi?

Adak kurbanının etinden, adağı yapan kişinin yemesi caiz olmadığı gibi; bu kişinin annesi, babası, nine ve dedeleri, çocukları, torunları ile dinen zengin kabul edilen kimseler de yiyemez.

Adak kurbanı kimlere verilir?

Adak kurbanının yerine gelmesi için muhtaç olan kişilere dağıtılması gerekir. Bu kişiler toplumda durumu olmayan, yoksul konumundaki kişilerdir. Adaklar, mümkün olduğunca çevredeki kişilere dağıtılmamalıdır. Daha çok muhtaç olan kişilere verilir.

Adaklık kurban kim yiyemez?

Adak kurbanının etinden adak sahibi, eşi, usûl ve fürûu (neslinden geldiği ana, baba, dede ve nineleri ile kendi neslinden gelen çocukları ve torunları) yiyemeyeceği gibi, bunların dışında kalıp zengin olanlar da yiyemez (Zeylaî, Tebyîn, VI, 8; Bilmen, İlmihal, s. 304-305).

Adak etinden yerse ne olur?

"Fakir veya zengin, adakta bulunursa, adak hayvanın etinden yiyemez ve zekât verilmesi caiz olmayan; anasına, babasına, dedesine, evladına, torununa, kocasına ya da karısına, fakir olsalar da yediremez. Yerse ya da bunlara yedirirse, yenilen etin kıymetini, fakirlere sadaka olarak verir.

Şafi mezhebinde adak etini kimler yiyemez?

Ek; adak kurbanın etinden kesen ve bakmakla yükümlü olduğu kişiler yiyemez. Yedikleri takdirde onun bedelini tasadduk etmesi farzdır.

Adak kurbanı kimlere verilmez?

ADAK KURBAN ETİNDEN KİMLER YİYEMEZ? Adak kurbanının etinden, adağı yapan kişinin yemesi caiz olmadığı gibi; bu kişinin eşi, usûl ve fürûu (yani annesi, babası, nineleri, dedeleri, çocukları, torunları) ve dinen zengin sayılan kimseler de yiyemezler.

Adak etinden kayınvalide yiyebilir mi?

Akrabasından ve evinde bulunanlardan, zekâtını vermesi caiz olan büyük, küçük herkes yiyebilir. Kardeş, kayınvalide, kayınpeder, gelin, üvey anne, üvey baba, üvey evlat, süt anne, süt baba, süt çocuk ve süt kardeş de yiyebilir. Bunların içinde zengin olanlar yiyemez.

Hanefi mezhebine göre adağın hükmü nedir?

Hanefîler bu konuda adağın mutlak veya muallak olmasını değil, adanan şeyin açıkça belirtilip belirtilmemesini esas almışlardır. Adanan şey ismen belirtilmişse, adak ister mutlak ister muallak olsun, yerine getirilmesi vâciptir. Adak müphem ise, niyet edilen şeyin ifası vâcip olur.

Anne babaya kurbandan pay verilir mi?

Peki anne babaya kurbandan pay verilir mi? Eğer anne veya baba kurban kesmediyse, kurban eti anne babaya verilebilir. Kurban bir paylaşım ibadetidir.

Kayınpeder adak eti yiyebilir mi?

Kardeş, kayınvalide, kayınpeder, gelin, üvey anne, üvey baba, üvey evlat, süt anne, süt baba, süt çocuk ve süt kardeş de yiyebilir. Bunların içinde zengin olanlar yiyemez. Yerlerse, adak sahibi, bunların yediklerinin kıymetini fakirlere verir.