Ezandan sonra oruca niyet edilir mi?

İçindekiler:

  1. Ezandan sonra oruca niyet edilir mi?
  2. Nafile oruç için en son ne zaman yemek yenir?
  3. Hanefilerde oruca ne zaman niyet edilir?
  4. Nafile oruç tutmak isteyenler en geç ne zamana kadar niyet edebilirler?
  5. Niyet etmeden nafile oruç tutulur mu?

Ezandan sonra oruca niyet edilir mi?

Kaza, keffaret ve bir zamana bağlı olmaksızın adanan oruçlar için gün batımından itibaren en geç imsak vaktine kadar niyet edilmiş olmalıdır. ... İmsak vaktine kadar niyet edilmemişse o günün orucu geçerli olmaz.

Nafile oruç için en son ne zaman yemek yenir?

Oruç, imsak vaktinde başlar. Oruca niyet eden kimse bu vakitten itibaren herhangi bir şey yiyemez, içemez ve orucu bozan şeyleri yapamaz. Bu durum akşam güneş batıncaya kadar devam eder. Güneş battıktan sonra yiyip içmek suretiyle orucunu açar.

Hanefilerde oruca ne zaman niyet edilir?

Hanefi mezhebine göre ise kazaya kalmış Ramazan, nafile ve muayyen nezir oruçları için niyet gece vakti getirilebildiği gibi gündüz öğleden önce de getirilebilir. Bunun için “Niyet ettim Allah rızası için bugünkü Ramazan orucunu tutmaya” demek yeterli olacaktır.

Nafile oruç tutmak isteyenler en geç ne zamana kadar niyet edebilirler?

Nafile oruçlara ise güneş tepe noktasına gelmeden öncesine kadar niyet edilebilir. (Şirazi- El Mühezzeb, 331-332) “Nafile oruç” tutan kişiler, eğer imsak vaktinden sonra orucu bozacak herhangi bir şey yapmamışlarsa öğle namazı vaktinden 5-10 dakika öncesine kadar oruca niyet edebilirler.

Niyet etmeden nafile oruç tutulur mu?

Şafii mezhebine göre ise nafile dışındaki tüm oruçlara geceden niyet edilmelidir. İmsak vaktine kadar niyet edilmemişse o günün orucu geçerli olmaz.