Maniheizm dinini kimler kabul etti?

İçindekiler:

  1. Maniheizm dinini kimler kabul etti?
  2. Uygurlar Mani dinini hangi hukumdar doneminde kabul etmistir?
  3. Maniheizm tek Täŋrili mı?
  4. Maniheizm ne demek tarih?

Maniheizm dinini kimler kabul etti?

Tekin, “Mani Dininin Uygurlar Tarafından Devlet Dini Olarak Kabul Edilişinin 1200. Yıldönümü Dolayısı İle (762-1962)”, TDAY-Belleten 1962, s. 1-11.). Bu olay Türk kültür tarihinde de yerini almış, tarihte Mani dinini resmî din olarak kabul ettiren hükümdar olarak Bögü Kağan'ın adı kalmıştır.

Uygurlar Mani dinini hangi hukumdar doneminde kabul etmistir?

İşte, Türklerin bu büyük dinî hoşgörü içerisinde kabul ettikleri dinlerden biri de Maniheizm (Mani Dini)'dir. Mani tarafından ilkeleri belirlenen bu din, ünlü Uygur hükümdarı Bögü Kağan döneminde devletin resmî dini olarak kabul edilmiştir.

Maniheizm tek Täŋrili mı?

Bu öğreti sonraki yıllarda Budist keşişler tarafından da benimsenmiştir. Mani dininde, Musevilikte olduğu gibi 10 emir vardır. Bu emirlere göre puta tapmak kesinlikle yasaktır. Tek Tanrılı bir din olan Maniheizm'de, ''Mani'' adlı Tanrı'dan başka bir ilaha tapmak, en büyük günahlardan biridir.

Maniheizm ne demek tarih?

Mani dini ya da Maniheizm, 3. yüzyılda Pers İmparatorluğu içinde, Mani (kuran kişi) tarafından kurulan ve kısa sürede hızla büyük bir coğrafyaya yayılan bir din. Kutsal kitapları Arzhang'dır. Mani dini en parlak dönemini 8. yüzyılda Uygur Devleti'nin millî dini olarak ilan edilmesi ile yaşamıştır.