Gün içinde gusül alıp oruç tutulur mu?

İçindekiler:

  1. Gün içinde gusül alıp oruç tutulur mu?
  2. Eşimle ilişkiye girdim orucum bozulur mu?
  3. Niyet ettikten sonra ezan okunmadan su içilir mi?
  4. Yemin edip bozmanın kefareti nedir?
  5. Kuranda Allah nelere yemin etmiştir?
  6. Hangi kefaret türleri sadece sünnet ile sabit olmuştur?

Gün içinde gusül alıp oruç tutulur mu?

Hata ile boğaza su kaçarsa oruç bozulur kaza gerekir, kefaret gerekmez. O vakit sabah ezanından sonra gusül alındığı zaman oruç olur mu? sorusuna: Guslün oruçla hiçbir ilgisi yoktur, oruca zararı da yoktur. Ancak guslü gerektirecek işi oruçlu iken yapmak orucu bozar.

Eşimle ilişkiye girdim orucum bozulur mu?

Ramazanda oruçlu olduğunu bile bile cinsel ilişkide bulunmakla oruç bozulur, hem kaza ve hem de keffâret gerekir (Buhârî, Savm, 30). Eşlerin birbirlerini öpmeleri veya sarılmalarıyla oruçları bozulmaz.

Niyet ettikten sonra ezan okunmadan su içilir mi?

Sabah namazının girişi ve orucun başlangıcı imsak vakti, olarak ifade edilir. Oruca niyet etmek isteyen kişi imsak vaktinden itibaren yemek yemeyi ve su içmeyi bırakması gerekir.

Yemin edip bozmanın kefareti nedir?

Şartlarına uygun olarak yapılan yeminin bozulması durumunda gerekli olan kefâret on fakiri doyurmak veya giydirmek yahut bir köle âzat etmektir; bunlara gücü yetmeyen kimse üç gün oruç tutar (bk. el-Mâide 5/89).

Kuranda Allah nelere yemin etmiştir?

Allah Kur'an-ı Kerim'de, kendi yüce ismi üzerine, resullere, Kur'an'a, meleklere, kıyamet gününe ve tabiattaki önemli varlıklara yemin etmiştir. Cahiliye Arapları, bir sözün, haberin veya işin doğruluğunu ve değerini pekiştirmek istediklerinde yemin ifadelerini kullanırlardı.

Hangi kefaret türleri sadece sünnet ile sabit olmuştur?

Kur'an ve Sünnet'te belirtilen veya sadece Hz. Peygamber'in söz ve uygulamasıyla sabit olan kefâret nevileri olarak; orucu bozma, yemin, zıhâr, hac yasaklarını ihlâl, adam öldürme ve hayızlı kadınla cinsel temas sebebiyle gereken kefâretler sayılabilir.