Fiğ ne ise yarar?

İçindekiler:

  1. Fiğ ne ise yarar?
  2. Fiğ su ister mi?
  3. Macar fiği ne zaman ekilir?
  4. Macar fiği soğuğa dayanıklı mı?
  5. Fiğ ekimi ne zaman?
  6. Silajlar hangi yem sınıfına dahildir?
  7. Hangi yem bitkisi?
  8. Macar fiğ tohumu dekara ne kadar atılır?
  9. Macar Fiğ su ister mi?
  10. Macar FIGI nasıl ekilir?
  11. Macar fiği hangi ayda biçilir?

Fiğ ne ise yarar?

Fiğ, ot verimi yüksek olan ve elde edilen otun besin değeri iyi olan baklagil yem bitkisidir. Fiğ türleri ülkemizde genellikle kaba yem elde etmek amacıyla yetiştirilmektedir. Fakat tohumları yüksek oranda protein içerdiği için kesif yem amacıylada yetiştirilmektedir.

Fiğ su ister mi?

Su tutma kapasitesi iyi, orta ve ağır topraklarda fiğ tarımına uygundur. Toprakta bir miktar kireç bulunması da gerekmektedir. Kumlu topraklarda ancak iyi bir gübreleme ile yetiştirilebilir. Fiğ otu çok besleyici ve lezzetlidir.

Macar fiği ne zaman ekilir?

EKİM ZAMANI VE ŞEKLİ Ekim zamanı sonbahar yağışlarından sonra ekim-kasım aylarıdır. İlkbahar ekiminde ise olabildiğince erken ekim yapılmalıdır. arpa gibi tek yıllık tahıllarla karışık yetiştirildiklerinde, atılacak tohum miktarı tahılın oranı ölçüsünde (½, 1/3, ¼) azaltılır. üretiminde fiğ tek ekilir.

Macar fiği soğuğa dayanıklı mı?

Yurdumuzda yetişen soğuğa ve kurağa dayanıklı fiğ türlerinden birisidir. Özellikle Orta Anadolunun kıraç koşullarında sonbaharda ekilen Macar fiği kıştan zarar görmemektedir. Macar fiği yarı dik veya dik olarak yetişir. Bu özelliğinden dolayı yardımcı bitkiye ihtiyaç duymamaktadır.

Fiğ ekimi ne zaman?

EKİM ZAMANI VE ŞEKLİ Ekim zamanı sonbahar yağışlarından sonra ekim-kasım aylarıdır. İlkbahar ekiminde ise olabildiğince erken ekim yapılmalıdır. arpa gibi tek yıllık tahıllarla karışık yetiştirildiklerinde, atılacak tohum miktarı tahılın oranı ölçüsünde (½, 1/3, ¼) azaltılır. üretiminde fiğ tek ekilir.

Silajlar hangi yem sınıfına dahildir?

Bilinçli hayvancılık yapılan işletmelerde silo yemi (silaj), hayvanların beslenmesinde verimliliği artıran önemli bir uygulamadır. Silaj, suca zengin yemlerin havasız bir ortamda süt asidi bakterilerinin etkisiyle fermantasyona uğratılması (ekşitilmesi) sonucu elde edilen bir yemdir.

Hangi yem bitkisi?

En yaygın baklagil yem bitkileri olan yonca, korunga, fiğ serin iklim bitkileri grubunda, fiğ ve sudan otu tek yıllık, yonca ve korunga çok yıllık yem bitkileri grubunda, mısır, sudan otu, fiğ ve tahıl karışımları yeşil yem bitkileri grubunda, yem bezelyesi ve fiğ tane yem bitkileri grubunda, fiğ, yem bezelyesi ve ...

Macar fiğ tohumu dekara ne kadar atılır?

Sıraya ekimde dekara 8-10 kg, serpme ekimde 12-15 kg fiğ tohumu atılmaktadır. Örneğin bir dekara 10 kg macar fiği ve 5-8 kg yulaf, veya arpa tohumu atılır. Tahıl ile karışık ekilen Macar fiği daha dik büyür ve ot kalitesi ve verimi de fazla olur. Ekim derinliği 3-5 cm olmalıdır.

Macar Fiğ su ister mi?

Sahil kesimlerinde kışlık olarak yetiştirilmektedir. Fiğ tarımına en uygun topraklar iyi drenajlı, tınlı topraklardır. Su tutma kapasitesi iyi, orta ve ağır topraklarda fiğ tarımına uygundur.

Macar FIGI nasıl ekilir?

Macar fiği ot üretimi için daha çok tahıllarla karışım halinde ekilir. Bunun için 6–8 kg fiğ tohumu 2–3 kg hububat tohumu (arpa, çavdar, yulaf) ile karıştırılarak ekilebilir. Macar fiğini hububat tohumu ile karıştırarak ektiğimizde hem Macar fiğinin da ha dik büyümesi sağlanır, hem de ot kalitesi ve verimi artar.

Macar fiği hangi ayda biçilir?

Macar fiği iyi hazırlanmış bir tohum yatağı ister. Sonbaharda 18-20 cm den derin bir sürüm yapılmalı ve ikileme aletleriyle düz bir yüzey oluşturulmalıdır. Ekim: Ekim veya Kasım aylarında ekimi yapılır.Ekim mibzerle sıraya ekilmelidir.