Kalp yırtılması ne demektir?

İçindekiler:

  1. Kalp yırtılması ne demektir?
  2. Kalp de kaç tane ana damar var?
  3. Aut damarı patlaması ne demek?
  4. Aort damarı yırtılması ameliyatı nasıl yapılır?
  5. Damar yırtılması belirtileri nedir?
  6. Kalpten çıkan iki ana damar nedir?
  7. Kalbi besleyen ana damar nedir?
  8. Aut damarı neden yırtılır?
  9. Damar yırtılması ne demek?

Kalp yırtılması ne demektir?

Kalpten çıkan en büyük damar olan aortun, uzun süreli yüksek basınca maruz kalmasıyla iç cidarından başlayarak yırtılması ve duvar katlarının birbirinden ayrılmasına "aort diseksiyonu" adı verilir. Diseksiyonlarda durum duvarın tam kat yırtılmasına kadar ilerleyebileceği için hayati tehlike söz konusudur.

Kalp de kaç tane ana damar var?

Kalbin başlıca atardamarları (arterleri), solda 2 ve sağda 1 tane olmak üzere 3 tanedir. Sol ana damar kısa bir süre sonra ikiye ayrılır: 1. sol ön inen arter (LAD), 2. Sircumfleks (circumflex) arter (Cx). Sağdaki artere sağ koroner arter (RCA) denir.

Aut damarı patlaması ne demek?

Aort anevrizması, sol kalpten çıkan ve aort adı verilen atardamarda bölgesel genişleme olması sonucu kesecik oluşması durumudur. Sıklıkla 60 yaşın üzerindeki hipertansiyon hastalarında görülebilen bu genişleme noktalarında ani olarak yırtılmalar meydana gelebilir.

Aort damarı yırtılması ameliyatı nasıl yapılır?

Uygun vakalarda endovasküler teknik ile kapalı yöntemle anjiyo yoluyla yırtığa içerden müdahale edebiliyoruz. Kapalı yöntem uygun değilse açık cerrahi ile yırtık aort segmenti yapay damar ile değiştirilir. Aort yırtılması cerrahi tedavisinde, açık cerrahi ile yırtılan damar suni damar ile değiştirilmektedir.

Damar yırtılması belirtileri nedir?

Damar yırtılması sonucu, beyin damarları etkilenerek felç, körlük veya bayılma gelişebilir. Aort yırtılmasında atardamarların tıkanmasına bağlı nabızların azalması ya da kaybolmasına neden olabilir. Nefes darlığı, halsizlik ve terleme görülen diğer bulgulardır.

Kalpten çıkan iki ana damar nedir?

Koroner arterler aorttan 2 ana dal halinde çıkarlar: sağ koroner arter (right coronary artery veya kısaca RCA) ve sol ana koroner arter (left coronary artery veya kısaca LCA).

Kalbi besleyen ana damar nedir?

Koroner arterler kalbi besleyen atar damarlara verilen genel isimdir. Koroner arterler, kalpten çıkan aort damarının ilk dallarıdır. Genellikle sol ve sağ koroner arter olmak üzere iki adet koroner arter bulunur. Sol ana koroner arter kalbin önüne ve arkasına giden iki önemli dal verir.

Aut damarı neden yırtılır?

Aort damarı yırtılmasının sebepleri nelerdir? Aort damarının ileri yaşlarda (60-70 li yaşlarda) elastikiyetinin kaybolması, iç duvarında kolesterol ve plak birikimi sonucu kireçlenmelerin artması, hipertansiyon ve bazı genetik olarak aort duvarının zayıf olduğu hastalıklar sebep olarak gösterilebilir.

Damar yırtılması ne demek?

Kanın damarın iç ve orta tabakası arasında süzülmeye başlaması sonucu, iç ve dış tabaka birbirinden ayrılmaktadır. Bu durum aort yırtılması (diseksiyonu) adını almaktadır.