Pankreas nedir ve ne işe yarar?

İçindekiler:

  1. Pankreas nedir ve ne işe yarar?
  2. Pankreas sıvısı ne işe yarar?
  3. Safra kesesi pankreasa zarar verir mi?
  4. Yeterince pankreas öz suyu üretmeyen bir insanda ne olur?

Pankreas nedir ve ne işe yarar?

Pankreas, besinlerin sindirimi için enzimler üretir ve bu enzimleri bağırsağa yollar. Pankreasın diğer görevi ise kan şekerini dengelemekle görevli insülin hormonu salgılamaktır. Biçim olarak çengeli andıran pankreas, baş, gövde kuyruk ve boyun gibi bölümlerden oluşur. Pankreas, atardamar yoluyla beslenir.

Pankreas sıvısı ne işe yarar?

İnsülin salgılayan pankreas vücut kan şekerini dengede tutmaktadır. Dış salgı ise pankreas özsuyu adında kendine özgü bir sıvı salgılar ve bu sıvı yağ, nişasta gibi maddeleri ayrıştırır. Pankreas kan şekerinin düzenlenmesinde ve sindirime yardımcı olan yapıların salgılanmasında rol oynar.

Safra kesesi pankreasa zarar verir mi?

Karaciğer, safra kesesi ve pankreas organları vücudumuzda çok sayıda aktivitenin meydana geldiği ve ayrı ayrı çok sayıda sistemle ilişkisi süreçlerin oluştuğu organlardır ve karaciğer, safra kesesi ve pankreas organları çeşitli hastalıklarla zarar görebilirler.

Yeterince pankreas öz suyu üretmeyen bir insanda ne olur?

Pankreasın İç Salgıları: Pankreas iç salgısı ise direkt kana karışan İnsülin hormonudur. Bu hormondaki düzensizlik, yani çok ya da az salgılanması ya da hiç salgılanmaması şeker hastalığı olarak bilinen “diyabet”e yol açar.