Tamamlayıcı emeklilik sistemi ne zaman?

İçindekiler:

  1. Tamamlayıcı emeklilik sistemi ne zaman?
  2. TES ne demek?
  3. Tazminat fona aktarılması ne zaman?
  4. TES sistemi nedir?
  5. Kıdem tazminatları fona aktarılacak mı?

Tamamlayıcı emeklilik sistemi ne zaman?

Sistem itibarıyla başlayacak ve tüm özel sektör çalışanları yeni sisteme girecek. Kapsam dahilindeki tüm çalışanlar karma TES'e dahil olacak, sonra dileyen kişi isteğe bağlı TES'e geçiş yapabilecek.

TES ne demek?

Cumhurbaşkanı Erdoğan tamamlayıcı emeklilik sigortası sistemini (TES) duyurdu. ... Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından duyurulan tamamlayıcı emeklilik sigortası sistemiyle (TES), hem kıdem tazminatında kazanılmış mevcut hakların korunması hem de ilave emeklilik desteği sağlanması amaçlanıyor.

Tazminat fona aktarılması ne zaman?

Kıdem tazminatı fonu uygulamasına tarihinde geçilmesi planlanıyor. Mevcut çalışanların, sistem değişikliğine kadar olan döneme ait kıdem tazminatına ilişkin haklarının saklı kalması bekleniyor.

TES sistemi nedir?

TES, çalışan, işveren ve devlet tarafından, çalışanın bireysel hesabına yapılacak nakdi katkıların emeklilik yatırım fonlarında yatırıma yönlendirileceği ve bu fonların seçiminin ve birikimlerin fonlar arasındaki dağılımının çalışan tarafından yapılacağı bir ikinci basamak emeklilik sistemi olarak planlandı.

Kıdem tazminatları fona aktarılacak mı?

Düzenlemeye göre işçinin kıdem tazminatını oluşturan aylık brüt maaşın yüzde 8,33'lük kısmının yüzde 3'ten bir miktar fazlası oluşturulacak fona aktarılacak. Yani işçinin 11 günlük kıdemi devlet fonuna aktarılırken kalan 19 günlük kıdeminin sorumlusu yine işveren olacak.