Zehir Danışma Merkezi hangi daire başkanlığına bağlı?

İçindekiler:

  1. Zehir Danışma Merkezi hangi daire başkanlığına bağlı?
  2. 114 Zehir Danışma nedir?
  3. UZEM zehirlenme nedir?
  4. Zehirlenme durumunda hangi numara aranmalıdır?
  5. Zehirlenmelerde neresi aranır?
  6. Gıda zehirlenmesine hangi doktor bakar?
  7. Ilaç zehirlenme ne yapmak lazım?

Zehir Danışma Merkezi hangi daire başkanlığına bağlı?

Şu anda Sağlık Bakanlığı Afet ve Acil Durum Yönetimi Daire Başkanlığına bağlı olarak hizmet vermektedir. Günümüzde konusunda yetkili “Ulusal” tek merkezdir. Bünyesinde 15 hekim, 10 yardımcı sağlık personeli görev yapmaktadır.

114 Zehir Danışma nedir?

114 UZEM (Refik Saydam Hıfzıssıhha Merkezi Başkanlığı - Ulusal Zehir Danışma Merkezi) 114 Numaralı telefon hattı üzerinden halka ve sağlık personeline zehirlenmelerle ilgili olarak bilgilendirme hizmeti sunulmaktadır.

UZEM zehirlenme nedir?

Sağlık Bakanlığı'na bağlı Ulusal Zehir Danışma (UZEM) hattı Alo 114'e yılda ortalama 220 bin vaka için başvuru yapılıyor. UZEM mantardan çamaşır suyuna, bozulmuş ev yemeklerinden siyanüre kadar her türlü zehirlenme vakasında doktorlara ve vatandaşlara hizmet veriyor. UZEM 1988'den beri hizmet veriyor.

Zehirlenme durumunda hangi numara aranmalıdır?

Zehir Danışma Merkezi'ne Türkiye'nin her yerinden, il kodu çevirmeden ve ücret ödemeden ( 79 00/ 5 hat) numaralı telefon aranarak ulaşılıyor. Bu hata cep telefonları ile ulaşılamazken, yine 24 saat hizmet veren ( 70 01) numaralı telefon hattı, cep telefonu dahil tüm operatörlerden aranabiliyor.

Zehirlenmelerde neresi aranır?

Sağlık Bakanlığı, son dönemlerde artan zehirlenme olayları üzerine yardıma ihtiyacı olan vatandaşlar için, özel bir telefon hattı kurdu... Evinde veya işyerinde zehirlenen ya da zehirlenme şüphesi yaşanan vatandaşlar ( 79 00) numaralı telefondan Zehir Danışma Merkezi'ni arayıp uzmanlardan bilgi alıyor.

Gıda zehirlenmesine hangi doktor bakar?

Mide bulantısı problemlerinin altında yatan tıbbi nedenin teşhis ve tedavi edilmesi için hastanelerin gastroenteroloji (mide bağırsaklar ve karaciğer hastalıkları ile ilgilenen alan) bölümüne başvurması gerekmektedir.

Ilaç zehirlenme ne yapmak lazım?

İlaç zehirlenme belirtileri, bulantı, kusma, kasılma, kramp, karın ağrısı, solunumun hızlanması, nabzın artması, uyku hâli, baygınlık ve bilinç kaybı şeklinde görülebilir.