Guatr hangi organları etkiler?

İçindekiler:

  1. Guatr hangi organları etkiler?
  2. Guatr hastalığının belirtileri nelerdir?
  3. Guatr yüksek olursa ne olur?
  4. Guatr ağrısı nasıl olur?
  5. Guatr ne Eksikliginden olur?
  6. Tiroid yüksekliği nelere yol açar?
  7. Nodülü olan ne yememeli?

Guatr hangi organları etkiler?

Tiroid bezi tarafından yapılan tiroid hormonları vücudumuzda kalp atış hızı, solunum, sindirim ve sinir sistemi, ruhsal durum da dahil organ sistemlerinin çoğunu etkiler ve metabolik aktiviteler için gerekir.

Guatr hastalığının belirtileri nelerdir?

Guatr Belirtileri Nelerdir?
  • Boyun bölgesinde fark edilen şişlik ya da şişlikler.
  • Boğazda baskı hissi.
  • Yutma güçlüğü
  • Öksürme.
  • Ses kısıklığı
  • Nefes darlığı
  • Baş ağrısı, baş dönmesi, çarpıntı, titreme, sinirlilik, bulantı, kusma, ishal (Tiroit hormonu normalden fazla salgılandığında)
Daha fazla öğe...

Guatr yüksek olursa ne olur?

Hipertiroidi durumunda tiroid hormonlarının aşırı salgılanması, vücudun metabolizmasının hızlı çalışmasına ve aşırı aktif olmasına neden olur. Bu da hızlı kilo kaybı, çok terleme, kalp çarpıntısı gibi belirtilere yol açar.

Guatr ağrısı nasıl olur?

Guatr, genellikle ağrısız olur ve herhangi bir şikayete yol açmaz. Ancak çok büyükse bası yakınmaları öksürük, nefes darlığı olabilir. Beraberinde hipertiroidi (tiroidin çok çalışması) varsa çarpıntı, terleme, kilo kaybı gibi yakınmalar gelişebilir.

Guatr ne Eksikliginden olur?

Boynun ön alt kısmında, nefes borusunun etrafında bulunan tiroit bezinin büyümesine ve şişmesine “guatr” denilir. Özellikle iyot eksikliği olan kişilerde yaygın görülür ve Türkiye'de de görülme sıklığı fazladır.

Tiroid yüksekliği nelere yol açar?

Tiroid bezinin az çalışması (hipotiroidi), TSH yüksekliğinin en önemli sebebidir. Diğer bir ifadeyle TSH yüksekliği tiroid bezinin az çalıştığının yani az hormon ürettiğinin göstergesidir.

Nodülü olan ne yememeli?

Sebze ve meyveler Yeşil yapraklı sebzeler, renkli sebzeler ve meyveler, çok iyi birer mineral, vitamin, antioksidan ve lif kaynağıdırlar. Ancak lahana, ıspanak, brokoli, soya fasulyesi, turp, tatlı patates, şeftali, avokado gibi gıdalardan uzak durmak gerekli çünkü bunlar tiroid hormonlarını azaltırlar.