Okeyde kaç yaş var?

İçindekiler:

  1. Okeyde kaç yaş var?
  2. 101 okey taşları nasıl dağıtılır?
  3. Okeyde kaç zar var?
  4. Okeyde taşlar nasıl sıralanır?
  5. Okey puanlama nasıl yapılır?
  6. Okey taşı nasıl belirlenir?

Okeyde kaç yaş var?

Okey oyununun birçok farklı türü bulunmaktadır. Ancak standart olarak normal bir okey içerisinde toplamda 106 tane taş bulunur ve her oyuncuya 14 tane taş verilir. Böylece oyunu başlatacak olan oyuncudaki 15 tane taşın biri atılarak oyun başlar.

101 okey taşları nasıl dağıtılır?

Oyuncular arasından bir oyuncunun dağıtıcı olarak belirlenmesinden sonra , dağıtıcı her oyuncuya 21 taş dağıtır ve kendine 22 taş alır. Geri kalan taşlar masada ters çevrilmiş şekilde dururken bir tane taş açık durur. Bu açık taş jokeri (OKEY taşını) belirler. Oyun saat yönünün tersine doğru oynanır.

Okeyde kaç zar var?

Altı yüzlü bir okey zarı. Taşlar karıştırılıp her bir oyuncuya 14'er taş verilir. İlk oynayacak oyuncuya 1 adet taş fazladan verilir ve 15 taşla başlatılır. Oyuna 15 taş dağıtılan kişi başlar.

Okeyde taşlar nasıl sıralanır?

Okey'de elindeki 14 taşı ilk sıraya dizen oyuncu oyunu kazanmış olur. Elindeki 15. taşı, yere açılmış taşın üstüne koyarak oyunu bitirir. Bir per en az 3 taştan oluşur, ( örnek: kırmızı 7,8,9 veya siyah 5, kırmızı 5 mavi 5). 11-12-13-1-2 perlerde 2 geçersizdir yani 1'de sonra taş düzülmez.

Okey puanlama nasıl yapılır?

Puanlama sistemi 'Normal bitiş' için 2 puan, 'gösterge yapma' için 1 puan, 'çiftten bitme' için 4 puan. Bitişte kullanılan taş okey taşı ise düşülen puanlar 2 ile çarpılır. Ayrıca oyun düşmeli olarak da oynanır. Düşme sayısı oyuncular tarafından belirlenir.

Okey taşı nasıl belirlenir?

Dağıtıcı, zar atarak, okeyi belirliyor. Açtığı taş aynı zaman da “gösterge”dir. Aksi belirtilmedikçe, elinde o taş olan kişi, sırası geldiğinde o taşı göstererek, bir puan kazanır. Açılan taşın sağından itibaren sırasıyla dağıtıcı her oyuncuya önce beşer taş dağıtır.