Türkiye Müslüman bir ülke mi?

İçindekiler:

  1. Türkiye Müslüman bir ülke mi?
  2. Türkiyede kaç dinsiz var?
  3. Türkiye laik bir devlet mi?
  4. Ne kadar Ateist var?
  5. Ne kadar Hristiyan var?
  6. ABD laik bir devlet mi?
  7. Almanya laik mi?

Türkiye Müslüman bir ülke mi?

tarihinde yapılan değişiklikle 1924 Anayasasının 2 maddesinde yer alan “Türkiye Devleti'nin dini İslam'dır” hükmü çıkarılmıştır. 1982 Anayasası Madde 2: .... demokratik, laik ve sosyal bir hukuk devletidir. İslam ülkesi değiliz, laik ülkeyiz.

Türkiyede kaç dinsiz var?

2013 yılında yapılan anketler ile 4,5 milyon insanın dinsiz olduğu bilgisi paylaşıldı. Aynı kurumlar tarafından 2015'te yapılan anketlerde ise bu rakam 5,5 milyon kişiye ulaştığını ve bu kişilerden Türk vatandaşlarının kabaca %9,4'ünün bir dini olmadığı sonucu çıktı.

Türkiye laik bir devlet mi?

Meşrutiyet döneminde Şeyhülislamın kabineden çıkarılması gibi adımlarla Osmanlı'da devlet kurumları kısmen laikleşmiştir. Türkiye Cumhuriyeti'nin kurulmasıyla laiklik ilkesi devlet tarafından tamamen benimsenmiştir.

Ne kadar Ateist var?

Tüm bu olumsuzluklara rağmen bir araştırmaya göre dünya nüfusunun %2.5'i kendini ateist, %12.7'si ise kendisini dinsiz olarak tanımlamıştır.

Ne kadar Hristiyan var?

Rapora göre dünyada 2,2 milyar Hristiyan (yüzde 32), 1,6 milyar Müslüman (yüzde 23), 1 milyar Hindu (yüzde 15), 500 milyon Budist (yüzde 7) ve 14 milyon Yahudi (yüzde 0,2) yaşıyor. Bunlara ek olarak Afrika, Amerika, Asya ve Avustralya'da geleneksel dinlere inanan 400 milyon kişi (yüzde 6) var.

ABD laik bir devlet mi?

Fransa'da laiklik hareketleri ve Amerika Birleşik Devletleri'nde kilise ile devletin ayrılması, modern laiklik kavramlarını tanımlamıştır; Amerika Birleşik Devletleri hem Batı hem de dünya tarihinde açıkça seküler olan ilk ulus olmuştur.

Almanya laik mi?

Almanya - Almanya'da devlet kilisesi bulunmamaktadır. Devlet ve dinsel topluluklar arasındaki ilişki bir ortaklık olarak tanımlanmıştır.