Mütekabiliyet kavramı nedir?

İçindekiler:

  1. Mütekabiliyet kavramı nedir?
  2. Birbirine karşılıklılık sağlanması ne demek?
  3. Karşılıklılık ne demek hukuk?
  4. Kanuni mütekabiliyet nedir?
  5. 11 sınıf tarih mütekabiliyet ne demek?
  6. Mütekabiliyet nedir psikoloji?
  7. Karşılıklılık ilkesini geliştiren sosyolog kimdir?
  8. Mütekabiliyet esası hangi antlaşma?
  9. Karşılıklı işlem esası nedir?

Mütekabiliyet kavramı nedir?

Mütekabiliyet, karşılıklı olma durumu anlamına gelen bir kelime ve diplomatik bir terim. Devletler arası ilişkilerde maruz kalınan davranışa aynı şekilde karşılık verme prensibini tanımlar. "Mütekabiliyet esâsı" şeklinde kullanılan terime örnek olarak vize uygulamaları gösterilebilir.

Birbirine karşılıklılık sağlanması ne demek?

Teşebbüsler arasında birbirine olumlu şartlar sağlamak veya birbirleriyle karşılıklı alım satım yapmak için yapılan bir tür ikili (veya çok taraflı) anlaşmadır.

Karşılıklılık ne demek hukuk?

Mütekabiliyet olarak da bilinen karşılıklılık; her bir tarafın eylemlerinin, diğerlerinin önceki eylemlerine bağlı olduğu ve iyinin iyi, kötününse kötü karşılık gördüğü aşağı yukarı eşit değerlerin değiş tokuş edilmesi olarak tanımlanabilir. Buna 'quid pro quo' (kısasa kısas) ilkesi de diyebiliriz.

Kanuni mütekabiliyet nedir?

Kamuoyunda yabancılara mülk satışını düzenleyen kanun ile gündeme gelen mütekabiliyet terimi karşılıklık anlamına gelir. Mütekabiliyet Kanunu olarak bilinen ve Tapu Kanununda yapılan başlıca değişikliklerle birlikte 183 ülke vatandaşının Türkiye'den gayrimenkul edinmesine yönelik düzenlemeler yapılmıştır.

11 sınıf tarih mütekabiliyet ne demek?

Mütekabiliyet kelimesi "karşılıklı olma durumu" anlamına gelir. "Mütekabiliyet esası" diplomatik bir terim olup devletler arası ilişkilerde karşılıklılık esasına dayanır. Devletler arası ilişkilerde maruz kalınan davranışa aynı şekilde karşılık verme prensibidir.

Mütekabiliyet nedir psikoloji?

Başka bir ifadeyle, insanların kendilerine fayda sağlayan kişilere fayda sağlayacak biçimlerde davranacakları, öte yandan kendisine zarar veren kişilere yönelik ilgisiz kalacakları ya da düşmanca ve saldırganca davranacakları beklentisidir.

Karşılıklılık ilkesini geliştiren sosyolog kimdir?

1. Dizinin hikâye kurgusu, Karl Polanyi'nin piyasa ekonomisinin toplumsal yaşamda yarattığı sarsıntılar karşısında ihtiyaçların karşılanması meselesine ilişkin alternatif bir ilişki biçimi olarak önerdiği “karşılıklılık ilkesi” (the principle of reciprocity) ile ilişkilendirilerek incelenmeye elverişlidir.

Mütekabiliyet esası hangi antlaşma?

ZİTVATOROK ANTLAŞMASI Bunlardan ilki 1606 yılında Avusturya ile imzalanan Zitvatorok Antlaşması'dır.

Karşılıklı işlem esası nedir?

Mütekabiliyet esası ise Devletlerarası ilişkilerin karşılıklı yapılmasıdır. Örneğin vize işlemleri, mülk edinme, gümrük ve telif hakları prosedürleri mütekabiliyet esası dikkate alınarak yapılmaktadır. ... Devletlerarası mütekabiliyet esası ile devletler karşılıklı olarak eşit egemenlik hakkına sahip olmaktadır.