Kadın spirali nedir?

İçindekiler:

  1. Kadın spirali nedir?
  2. Spiral rahime zarar verir mi?
  3. Spiral ipi elle nasıl kontrol edilir?
  4. Spiral kayması belirtileri nelerdir?

Kadın spirali nedir?

Spiral ya da Rahim İçi Araç (RİA), spermlerin yumurtanın yanına ulaşıp döllenme gerçekleşmesinin, döllenme olsa dahi rahim iç duvar yapısını bozarak döllenmiş yumurtanın rahime yerleşmesinin önüne geçer.

Spiral rahime zarar verir mi?

Spiralin çok tipik yan etkileri yoktur. Bazı kadınlarda spiral takıldıktan sonra hafif bir kasık ağrısı meydana gelebilir. Bu kasık ağrısı bir iki ay içerisinde kendiliğinden geçer. Bunun dışında takılan spiralin bakır olması adet kanamasını artırabilir.

Spiral ipi elle nasıl kontrol edilir?

Aynı zamanda birkaç kez adet döneminden sonra da ipini kontrol ediniz. Bunu parmağınızı vajen içine sokarak, rahim ağzı yakınında ipi hissederek yapabilirsiniz. İpi hissettiğiniz sürece spiral normal pozisyonundadır ve gebe kalma ihtimaliniz çok azdır. Eğer sert plastiği hissederseniz, doğru yerinde değildir.

Spiral kayması belirtileri nelerdir?

Spiralin rahim ağzına doğru kayması sonucunda cinsel ilişki esnasında penisin temas etmesi sonucunda küçük yaralanmalar meydan gelebilir. Bunun dışında adet dönemleri dışındaki ara dönemlerde lekelenme tarzında meydana gelen kanamalar, spiral kayma durumunun göstergesidir.