Dilekçe başlıkları nasıl yazılır?

İçindekiler:

  1. Dilekçe başlıkları nasıl yazılır?
  2. Dilekçe kişiye yazılır mı?
  3. Hangi kurumlara dilekçe yazılır?
  4. Dilekçe formatı nasıl olmalı?
  5. Dilekçe siyah kalemle yazılır mı?
  6. Kime dilekçe yazılır?
  7. Dilekçe kaç ana bölümden oluşur?
  8. Dilekçe Ek nereye yazılır?
  9. Resmi Yazılar hangi renk kalemle yazilir?

Dilekçe başlıkları nasıl yazılır?

Başlık tarihin alt kısmında yer almalı ve ardından metin yazılmalıdır. Dilekçeler yazım ve noktalama kurallarına uygun resmi bir dille olmalıdır. Kurum hiyerarşisine uygun yazılması gereken dilekçeye saygı sözü de eklenmelidir. Ad, soyad, imza ve adres alt tarafta yer almalıdır.

Dilekçe kişiye yazılır mı?

Şikayetlerin ve düşüncelerin ya da taleplerin yetkili makamlara iletilmesini sağlayan bir yazı olan dilekçeyi bir kişi yazabildiği gibi bir topluluk da yazabilir. Özel ya da resmi kurum ve kuruluşlara, tüzel ve gerçek kişilere yazılabilen imzalı yazılardır.

Hangi kurumlara dilekçe yazılır?

Günümüzde belediyelere, CİMER'e, SGK ve İŞKUR gibi kurumlara yazılan istek ve şikâyet dilekçeleri ve dava dilekçeleri en yaygın kamu dilekçe örnekleridir. İşte dilekçe örnekleri... Devlet kurumlarına istek, şikâyet, öneri, bilgi talebinde bulunma gibi amaçlarla yazılan belgelere dilekçe denir.

Dilekçe formatı nasıl olmalı?

Bilgisayarda hazırlanan dilekçe 12 punto büyüklüğünde ve Times New Roman yazı karakterinde olmalıdır. Yazı koyu olmayan standart siyah renkte olmalıdır. ➢ Ciddi, resmi, saygılı bir dil ve üslup kullanılmalıdır. ➢ İstenen şey yasalara uygun olmalı; yasal çerçeve kesinlikle aşılmamalıdır.

Dilekçe siyah kalemle yazılır mı?

Dilekçeler düz beyaz çizgisiz kâğıda yazılır. Dilekçe yazarken mavi renkli kalem kullanmalıdır; kurşun kalem kullanmamalıdır.

Kime dilekçe yazılır?

Bir isteği bildirmek için yazılıp resmi veya özel kuruluşlara gönderilen yazılara dilekçe denir. Dilekçe hakkı, anayasanın 74. Maddesine göre; vatandaşlar, kendileriyle veya kamu ile ilgili dilek ve şikâyetleri hakkında, yetkili makamlara ve TBMM'ye yazı ile başvurma hakkına sahiptir.

Dilekçe kaç ana bölümden oluşur?

İki alt bölümü vardır. Dolayısıyla, en az iki paragraftan oluşur. Birinci alt bölümde dilekçe sahibi ile muhatap kurum arasında iletişimi sağlayıcı bilgiler yer alır.

Dilekçe Ek nereye yazılır?

e) EK: Eğer dilekçe ile birlikte başka belgeler de sunulacaksa, metnin sol alt köşesine “EK” yazılıp altına bu belgelerin adları numara verilerek sıralanır. f) Adres: Sol alt köşeye dilekçeyi yazan kişinin adresi yazılır.

Resmi Yazılar hangi renk kalemle yazilir?

Başbakanlık resmi yazışmalardaki usul ve esasları yeniden düzenleme kararı aldı. Belge tanımı yapılan taslakta 'Islak imza'ya yeni kriterler getiriliyor. Buna göre mavi mürekkepli kalem şart!