Borderline belirtileri nelerdir?

İçindekiler:

  1. Borderline belirtileri nelerdir?
  2. Borderline kişilik bozukluğu ne?
  3. Borderline ilişki nedir?
  4. Sınırda Borderline nedir?
  5. Borderline doğuştan mı?
  6. Borderline kişilik bozukluğu neden ortaya çıkar?

Borderline belirtileri nelerdir?

Borderline kişilik bozukluğuna sahip kişilerde; Aile, arkadaş ve sosyal ortamdaki kişilerle ilgili çabuk değişen uç duygulara (aşk, aşırı sevgi ya da nefret gibi) sahip olma. Benlik duygusunda bozulma, aşırıya kaçma. Biriyle çok çabuk yakın ilişki kurma ya da yakın olduğu biriyle sebepsiz yere, aniden iletişimi kesme.

Borderline kişilik bozukluğu ne?

Borderline kişilik bozukluğu; kişinin kendisi ve diğer insanlar hakkındaki düşünme biçimini, sosyal hayatta problem yaratacak şekilde etkileyen bir mental rahatsızlıktır. Borderline hastalığı, davranış ve duyguları yönetememe, istikrarsız ilişki gibi durumların oluşmasına yol açabilir.

Borderline ilişki nedir?

Borderline kişiler aşırı yakınlıkta boğulma ve işgal edilme duygusuna kapılır ve karşısındakinden uzaklaşmaya başlar. Uzaklık ise yoğun bir korku yaratır ve yapışma hissi doğurur. Mesafeyi bir türlü koruyamaz ya çok uzak ya çok yakın olma isteği içerisinde gidip gelen bir seyri vardır ilişkinin.

Sınırda Borderline nedir?

Borderline (Sınırda kişilik bozukluğu) kişinin çevresini algılama biçiminde, düşünme tarzında, insanlar hakkındaki duygularında ve insan ilişkilerinde problemlere yol açan bir rahatsızlıktır. Genellikle ergenlik ve genç yetişkinlik döneminde gelişmeye başlar.

Borderline doğuştan mı?

Bütün diğer kişilik bozukluklarında olduğu gibi bu bozuklukta da genetik yatkınlıklar söz konusudur. Ayrıca özellikle çocuklukta yaşanan ve çocuğa yönelik bedensel, cinsel ve duygusal şiddet, cinsel istismar, anne baba ayrılıkları gibi travmatik olaylar, bozukluğun ortaya çıkışına zemin hazırlamaktadır.

Borderline kişilik bozukluğu neden ortaya çıkar?

Çevresel faktörler
  • Duygusal, fiziksel veya cinsel taciz mağduru olmak.
  • Çocukken kronik korku ya da sıkıntıya maruz kalmak.
  • Ebeveynler tarafından ihmal edilmek.
  • Bipolar bozukluk, içki ya da uyuşturucu sorunu olan başka bir aile bireyiyle birlikte büyümek.
  • Bir ebeveyni kaybetmek.