Gelir vergisi ne?

İçindekiler:

  1. Gelir vergisi ne?
  2. Gelir vergisi oranı ne demek?
  3. Gelir vergisi kesintisi neye göre yapılır?
  4. Vergi kim verir?
  5. Gelir vergisi nasıl doğar?
  6. Gelir vergisi nasıl belirlenir?
  7. Bordrodaki gelir vergisi nedir?
  8. Vergi muafiyet belgesini kimler alabilir?
  9. Kimler vergi vermek zorunda?
  10. Gelir vergisi nasıl hesaplanır örnek?

Gelir vergisi ne?

Gelir vergisi; gerçek şahısların yani hukukta hak edinebilmesi söz konusu olan ve yetki kullanabilen kurumlaşmamış durumdaki bireylerin gelirleri üzerinden alınan vergi türü olmaktadır. Gelir bir gerçek şahsın bir takvim yılı içerisinde elde etmiş olduğu kazanç ve iratların safi tutarı olmaktadır.

Gelir vergisi oranı ne demek?

Gelir vergisi; gerçek kişilerin yani hukukta hak edinebilen ve yetki kullanabilen kurumlaşmamış kişilerin gelirleri üzerinden alınan vergi türüdür. Gelir bir gerçek kişinin bir takvim yılı içinde elde ettiği kazanç ve iratların safi tutarıdır.

Gelir vergisi kesintisi neye göre yapılır?

Kısaca vergi dilimi, devletin çalışanların gelirleri üzerinden yaptığı oransal bir kesintidir. Vergi matrahı ise işçinin brüt ücreti üzerinden SGK işçi payı ile işsizlik sigortası işçi payının düşülmesi ile birlikte oluşan yeni tutardır. Bu tutar gelir vergisi matrahı olarak adlandırılır.

Vergi kim verir?

Vergi, kamu hizmetlerini karşılamak maksadıyla, kişi veya kuruluşlardan kanun yoluyla toplanan paralardır. Vergi anayasanın 73. maddesinde yer alan ve herkesin ödeme gücüne göre ödemekle yükümlü olduğu bir görevdir. Vergi gelirlerinin takibi vergi daireleri aracılığıyla yapılır.

Gelir vergisi nasıl doğar?

Gelir vergisi temel olarak gerçek kişilerin gelirleri üzerinden alınan bir vergi türüdür. Bahsedilen gelirler; gayrimenkul veya menkul varlıkların getirisi, mal satışı, serbest meslek ile elde edilen kazançlar ya da zirai faaliyetlerden elde edilen gelirler olarak sıralanabilir.

Gelir vergisi nasıl belirlenir?

Gelir Vergisi, gelir tutarının (matrah), gelir vergisi oranıyla çarpılması şeklinde hesaplanır. Ancak gelir tutarı yükseldikçe vergi oranı artmaktadır. Hangi matrah tutarının hangi oranda vergilendirileceği, Maliye Bakanlığı tarafından her yıl yayınlanır. Yayınlanan bu tabloya Gelir Vergisi Dilimleri denir.

Bordrodaki gelir vergisi nedir?

Gelir vergisi tutarı, kişinin bir yıl içinde elde ettiği kazanç üzerinden belirlenerek ödenir. Gelir vergisi matrahı ise işçinin brüt ücreti üzerinden Genel Sağlık Sigortası işçi payı ve işsizlik sigortası işçi payına dair yapılan kesintileri çıkardıktan sonra elde edilen asıl gelir olarak düşünülebilir.

Vergi muafiyet belgesini kimler alabilir?

Vergi Muafiyeti Nedir? Vergi muafiyeti en genel tanımıyla bir vergi mükellefinin ya da mükellef grubunun vergi dışında tutulmasına denir. Yani vergi vermekle yükümlü olan gerçek veya tüzel kişiler, Vergi Usul Kanunu'nda yer alan ibarelere göre vergiden muaf olabilir.

Kimler vergi vermek zorunda?

Vergi Usul Kanunu'nun 8. maddesinde yer alan bilgilere göre üzerine vergi borcu yüklenen ve bu borcu ödemek zorunda olan gerçek ve tüzel kişiler, vergi mükellefidir.

Gelir vergisi nasıl hesaplanır örnek?

Vergi Oranı % Örneğin 30.000 TL gelir elde ettiğiniz bir yıl geçirdiğinizi düşünüp tabloyu değerlendirelim. 18.000-40.000 bandına tekabül eder bu değer. Bu durumda 18.000 TL için gelir vergisi net belirlenmiştir; 2.700 tl Geri kalan gelir için ise %20 oran verilmiştir. 2.700 +2.400 = 5.100 TL toplam vergi hesaplanır.