İffet dini anlamı nedir?

İçindekiler:

  1. İffet dini anlamı nedir?
  2. İffet ne demek ne anlama gelir?
  3. Tasavvufta iffet ne demek?
  4. İffet nedir felsefe?
  5. Iffetli duruş ne demek?
  6. Erdem ne demek islam ansiklopedisi?
  7. Fecaat ne demek?
  8. Temel değerlerden olan iffet nedir?
  9. Iffet insan nefsinin güçlerinden hangisini orta halidir?
  10. Islam dininde Fazilet ne demek?
  11. Namuslu kadın ne demek?
  12. Izzet kime denir?
  13. Nefsin üç gücü nedir?

İffet dini anlamı nedir?

Sözlükte “haramdan uzak durmak, helâl ve güzel olmayan söz ve davranışlardan sakınmak” anlamında masdar olan iffet kelimesi, daha çok felsefî mahiyetteki ahlâk kitaplarında ve bunların etkisinde kalan diğer eserlerde insandaki arzu (şehvet) gücünün ılımlı işleyişinden hâsıl olan erdemi ifade etmek üzere kullanılmış ve ...

İffet ne demek ne anlama gelir?

İffet kelimesi Türkçede yerleşik olarak çok sık kullanılan sözcükler arasında yer almaktadır. ... İffet kelimesi Arapça kökenli bir sözcüktür. Nadir de olsa isim olarak da kullanıldığı biliniyor. İffet TDK kelime anlamı ise 'namus' şeklinde tanımlanmaktadır.

Tasavvufta iffet ne demek?

İffet, insandaki şehevi kuvvetin ifrat ve tefrite düşmeden yani helali olmayanlara şehvet hissi duymadan itidal yolda kanalize edilmesi anlamına gelmektedir.

İffet nedir felsefe?

Ahlâkî açıdan iffet, tecrübe âleminde ve hayatında hayrın ve isteklerin kullanılmasında ifrata kaçmamayı, itidali gösterir. ... Bu açıdan iffet erdeminden bahsederken aynı zamanda; haya, sabır, cömertlik, kanaat, ağırbaşlılık vb. birçok erdemden de bahsedildiği unutulmamalıdır.

Iffetli duruş ne demek?

İffet sahibi kısaca ahlakına, namusuna düşkün, cinsel konularda dikkatli olan kişi demektir. İffet sahibi kişi ahlak kurallarına dikkat eden utangaç anlamlarını da taşımaktadır.

Erdem ne demek islam ansiklopedisi?

Dinin doruğu ahlâk, ahlâkî eylem ve davranışların içselleştirilmesi ise fazilet/erdemdir. Erdem, hem klâsik Batı Felsefesinin, hem de İslâm ahlâk ve düşünce dünyasının konu başlıklarından biridir. ... (Bak: Mustafa Çağrıcı, “Fazilet”, TDV İslam Ansiklopedisi) Buna göre erdemin birinci niteliği iradî oluşudur.

Fecaat ne demek?

(ﻓﻀﺎﺣﺖ) i. (Ar. feżāḥat) Rezillik, edepsizlik, rüsvâlık: Eğer bizden çıkarsa bu fezâhat / Edelim kendimiz ana siyâset (Yahyâ Bey).

Temel değerlerden olan iffet nedir?

İffet, nefsin isteklerinde ölçülü olmak, aşırı istekleri bastırıp dinin ve aklın buyruğu altına sokmak sureti ile kazanılan erdemdir.

Iffet insan nefsinin güçlerinden hangisini orta halidir?

Arzu –şehvet (İffet) gücü: İnsanın bu dünyada yaşama ve soyunun devamını sağlayan güçtür. 2. Öfke/gazap (Cesaret) gücü: Kişiliğimiz, karakterimiz ve kutsal bildiğimiz her şeyi korumaya yönelik olan manevi güçtür. Bunun çokluğu cesaret, azlığı korkaklığı oluşturur.

Islam dininde Fazilet ne demek?

Fazilet kişiyi doğruyu seçmeye ve iyiyi yapmaya teşvik eden erdemler bütünüdür. İyilik ve güzelliğe yönlendirme yapan, ahlaki görevlerin yerine gelmesi konusunda izin veren iyi nitelikli olarak da bilinir.

Namuslu kadın ne demek?

Kadınlar için, namuslu olmak demek alçakgönüllü şekilde giyinmek ve davranmak, evlilik öncesi bekâretin korunması, ayarlanmış evlilikleri kabul etmek, daha yaşlı bir akrabanın rızası / eşlik etmesi söz konusu olmadan evi terk etmemek gibi davranışlarda bulunmak demektir.

Izzet kime denir?

Sözlükte "güçlü ve üstün olmak, galip gelmek, saygın olmak" gibi mânalara gelen izz kökünden isim olan izzet bu anlamları yanında bir kimsenin başkaları karşısında bedensel, psikolojik, ekonomik, sosyal statü vb. yönlerden güçlü, etkin ve saygın olması, baskı altına alınamaz bir konumda bulunması durumunu da ifade eder ...

Nefsin üç gücü nedir?

Nefsin akıllı gücüne hikmet, kızgın gücüne Cesâret, iştaha gücüne iffet erdemi karşılık gelir. Adâlet ise hem aşırı uçlar arasında orta durumda olmak hem de aklın egemenliğinde bu üç erdemin uyumudur.