Nobran nedir sözlük anlamı?

İçindekiler:

  1. Nobran nedir sözlük anlamı?
  2. Nadaan ne demek?
  3. Nadan kokeni nedir?
  4. Nada ne demek TDK?
  5. Telezzüz kelime anlamı nedir?
  6. Nobran kime denir?
  7. Kaba kimlere denir?
  8. Nadan hangi dil?
  9. Güher ne anlama gelir?
  10. Telezzüz ne demek Osmanlıca?
  11. Terakkiyat nedir ne demek?
  12. Şairane olmak ne demek?
  13. Kaba söz ne demek?

Nobran nedir sözlük anlamı?

Nobran kelimesi Farsçadan Türkçeye geçmiş ve çok uzun yıllardır kullanılan bir sözcüktür. Sert ve gönül kırıcı, kaba olan anlamına gelir.

Nadaan ne demek?

NÂDAN. 1. Câhil, bilmez, bilgisiz (kimse): Sükût etmek gibi âlemde nâdâna cevâb olmaz (Şefîî'den). Câhil ü nâdân ile ger edersen ülfeti / Yâ elinden yâ dilinden bir zarar eksik değil (Âşık Ömer).

Nadan kokeni nedir?

Farsça nādān نادان "cahil, bilmez" fiilinden alıntıdır. Farsça fiil Farsça dān2 دان "bilen" sözcüğünden na+ önekiyle türetilmiştir.

Nada ne demek TDK?

Türk Dil Kurumu'na göre nadan kelimesinin manası şu biçimdedir: Bilgisiz, kötü, nobran, kaba, cahil şeklinde ifade etmek mümkündür. Nadan kelimesi kaba ya da cahil olan kişiler için kullanılan bir sözcük türüdür.

Telezzüz kelime anlamı nedir?

(ﺗﻠﺬّﺫ) i. (Ar. leẕẕ “bir şeyi tatlı bulmak”tan teleẕẕuẕ) Zevk alma, hoşlanma, hazzetme: Nâdanlar eder sohbet-i nâdanla telezzüz / Dîvânelerin hemdemi dîvâne gerektir (Ziyâ Paşa).

Nobran kime denir?

Nobran kelimesi günümüzde pek çok insan için kullanılabiliyor. Özellikle kalp kırıcı konuşan kişilere nobran denilebiliyor. Kaba ve sert davranışlar sergileyen kişilere nobran çok yaygın olarak kullanılıyor.

Kaba kimlere denir?

Kaba kime denir? 1)(Sıfat)Özensiz, gelişigüzel yapılmış, zevksiz, sakil, ince karşıtı, 2)(Sıfat)Taneleri iri, 3)(Sıfat)Terbiyesiz, görgüsü kıt, nezaketsiz (kimse), ... 6)(Sıfat,Mecaz)Terbiyeye, inceliğe aykırı, çirkin, kötü.

Nadan hangi dil?

Farsça kökenli bir kelime olarak nadan Türkçede yer alan sözcüklerden biridir.

Güher ne anlama gelir?

Barut ve patlayıcı madde yapımında oksitleyici, tarımda gübre, hekimlikte ilâç olarak kullanılan potasyum nitratın yaygın adı.

Telezzüz ne demek Osmanlıca?

telezzüz / تلذذ / تَلَذُّذْ Tat ve zevk almak. Zevklenmek.

Terakkiyat nedir ne demek?

(ﺗﺮﻗّﻴﺎﺕ) i. (Ar. teraḳḳі'nın çoğul eki -āt almış şekli teraḳḳiyāt) Terakkîler, ilerlemeler, gelişmeler: Avrupa medeniyetini, garbın terakkiyâtını titremeden, çekinmeden kabul ediverdik (Ömer Seyfeddin).

Şairane olmak ne demek?

Şaire yakışır biçimde, şair gibi. Şair niteliği taşıyan.

Kaba söz ne demek?

Kaba davranmak nedir? Kaba olmak genellikle kasıtlı olarak saygısızca konuşmak veya hareket etmek anlamına gelir.