Safra kesesinde polip olanlar nasıl beslenmeli?

İçindekiler:

  1. Safra kesesinde polip olanlar nasıl beslenmeli?
  2. Safra kesesini nasıl koruruz?
  3. Safra kesesinde polip ağrı yapar mı?
  4. Safra kesesi çamuru nasıl temizlenir?
  5. Safra kesesinde çamuru neden olur?
  6. Safra kesesi polipleri ne zaman ameliyat edilmeli?

Safra kesesinde polip olanlar nasıl beslenmeli?

Safra kesesi poliplerinin yağlı gıdaların yoğun tüketimi ile birlikte kolaylıkla büyüdükleri bilinmektedir, bu nedenle safra kesesi polibi olan hastalara, yağdan fakir gıdalarla beslenme önerilir. Burada daha çok kızartmalardan kaçınmak, ağırlıklı olarak sebze ve baklagillerden zengin beslenme önerilir.

Safra kesesini nasıl koruruz?

Öğün atlamaktan kaçınız eğer öğün atlarsanız ya da çok sert bir diyet ile uzun süre aç kalırsanız safra kesenizde safra birikir ve taş oluşma şansı artar. O yüzden diyet yaparken susuz kalmamak daha önem kazanır. Liften zengin beslenmeli tahıl ve tam buğday ekmeği, yulaf ezmesi, pirinç ve bulgur tüketmelisiniz.

Safra kesesinde polip ağrı yapar mı?

Bulantı, kusma, karın ağrısı (üst karın bölgesinden başlayıp sırta sağ kürek kemiğinin altına vuran şekilde bir karın ağrısı), sarılık görülebilir. Fakat genellikle safra kesesi polibi olan kişilerde herhangi bir belirti yoktur ve polipler başka bir nedenle yapılan karın USG'si sayesinde tesadüfen saptanırlar.

Safra kesesi çamuru nasıl temizlenir?

Öncelikle ERCP denilen, uyutularak yapılan bir çeşit endoskopi işlemi ile kanallardaki taş ve çamurlar temizlenir. Ardından ameliyatla safra keseniz alınabilir.

Safra kesesinde çamuru neden olur?

Safra Kesesi Çamuru Safra kesesi tamamen boşalmazsa, safra kesesinde bulunan kolesterol veya kalsiyum tuzları gibi partiküller safra kesesinde çok uzun süre kalması sonucunda kalınlaşabilir. Bu durum sonucunda da safra kesesi çamuru olarak adlandırılan safra çamuru meydana gelir.

Safra kesesi polipleri ne zaman ameliyat edilmeli?

Semptomatik olmayan polip 1 cm'den küçük olmasına rağmen; takiplerde hızlı büyüme gösteriyorsa veya solid ve geniş tabanlı yapıda ise veya milimetrik boyutta üç veya daha fazla polip varsa veya beraberinde safra kesesi taşı varsa veya kişi 50 yaşın üzerinde ise ameliyat önerilmelidir.