Bahçesaray Antlaşması hangi padişah döneminde yapıldı?

İçindekiler:

  1. Bahçesaray Antlaşması hangi padişah döneminde yapıldı?
  2. Yaş Antlaşmasının sonuçları nelerdir?
  3. Yaş Antlaşması neden imzalandı?
  4. Kırım'ın kaybedilmesi hangi antlaşma?

Bahçesaray Antlaşması hangi padişah döneminde yapıldı?

Bahçesaray Antlaşması ya da Çehrin Antlaşması, 1676-1681 Osmanlı-Rus Savaşı ‎sonunda Osmanlı İmparatorluğu ile Kırım Hanlığı ve Rusya Çarlığı arasında Bahçesaray, Kırım'da 3 Ocak 1681'de imzalanmış olan bir antlaşmadır. Aynı zamanda Rus Çarlığı ile Osmanlı İmparatorluğu arasında yapılan ilk resmi antlaşmadır.

Yaş Antlaşmasının sonuçları nelerdir?

Rusya ve Osmanlı Devleti arasında imzalanmış olan Yaş Antlaşmasıyla savaş sona ermiştir. 1792 senesinde savaş sona ermiş oldu. Bu antlaşmayla Kırım'ın Rusların hakimiyetine geçmiş olduğu onaylanmıştır. Dinyester ve Buğ ırmaklarının arasında kalmış olan bölge ile Özi kalesi bölgesi Ruslara bırakılmış oldu.

Yaş Antlaşması neden imzalandı?

Yaş Antlaşması; 1787-1792 Osmanlı-Rus Savaşı sonunda, 10 Ocak 1792 tarihinde imzalanan Osmanlı-Rus barış antlaşmasıdır. ... Osmanlı Devleti'nin, Kırım'ı geri almak gayesiyle, 19 Ağustos 1787'de, Rusya'ya açtığı savaş, Avusturya'nın da savaşa dahil olmasıyla aleyhte gelişti.

Kırım'ın kaybedilmesi hangi antlaşma?

1768-1774 Osmanlı-Rus Savaşı'nda; Besarabya 1770'lerde, Kırım Yarımadası da 1771'de, Ruslar tarafından işgal edildi. Bu saldırılara Kırım Giray karşı koymaya çalıştı. Savaşı sona erdiren 21 Temmuz 1774 tarihli Küçük Kaynarca Antlaşması ile Kırım, Osmanlı himayesinden çıkartılıp bağımsız hale getirildi.