Katı maddeler nelerdir özellikleri?

İçindekiler:

  1. Katı maddeler nelerdir özellikleri?
  2. Sıvılar ne maddelerdir?
  3. Gazın özellikleri nelerdir?
  4. Gaz sıkıştırılırsa ne olur?
  5. Gaz molekülleri nasıl hareket eder?

Katı maddeler nelerdir özellikleri?

Katı, maddenin, atomları arasındaki boşluğun en az olduğu halidir. "Katı" olarak adlandırılan bu haldeki maddelerin kütlesi, hacmi ve şekli belirlidir. Bir dış etkiye maruz kalmadıkça değişmez. Sıvıların aksine katılar akışkan değildir.

Sıvılar ne maddelerdir?

Sıvı, maddenin ana hallerinden biridir. Sıvılar, belli bir şekli olmayan maddelerdir, içine konuldukları kabın şeklini alırlar, akışkandırlar. Sıvı molekülleri, sıvı hacmi içinde serbest hareket ederler, fakat partiküllerin ortak çekim kabiliyeti, hacmin izin verdiği ölçüdedir. Sıvılar sıkıştırılamazlar.

Gazın özellikleri nelerdir?

Akışkandırlar ve sıkıştırılabilirler, Yoğunlukları ve çekim kuvvetleri katı ve sıvılara göre daha düşüktür, Gaz tanecikleri birbirlerinden bağımsızdır ve devamlı hareket halindedir, Isı aldıklarında tüm gazlar aynı oranda genleşir.

Gaz sıkıştırılırsa ne olur?

İzole halde yani çevreden yalıtılmış bir gaz, sıkıştırılınca ısınır. Sıkıştırılmış gaz genişletilirse soğur, yani yine bir iş yapar ve gaz moleküllerinin ortalama hızları düşer. Böylece basınç da azalmış olur.

Gaz molekülleri nasıl hareket eder?

Gaz Maddelerin Tanecikleri - Tanecikleri arasındaki boşluklar çok fazla olduğundan ve hızlı hareket ettiğinden her yöne doğru hareket gerçekleştirirler. - Gaz halindeki taneciklerden dönme ve titreşim ile beraber öteleme hareketini gerçekleştirirler.