Kayısı çeşitleri nelerdir?

İçindekiler:

  1. Kayısı çeşitleri nelerdir?
  2. Kayısının kaç çeşidi vardır?
  3. Kayısının yetiştirilme koşulları nelerdir?
  4. Kabaaşı kayısı nedir?
  5. Kayısı özellikleri nelerdir?
  6. Kayısı ağacı kaç günde bir sulanır?
  7. Hacıhaliloğlu kayısı nedir?
  8. Şekerpare kayısı nasıl anlaşılır?
  9. Kayısı ağacı nasıl bir ağaçtır?
  10. Dünyanın en iyi kayısısı nerede?
  11. Kayısı ağacı su ister mi?

Kayısı çeşitleri nelerdir?

KAYISI ÇEŞİTLERİ
  • Hacıhaliloğlu. Malatya'nın en önemli kurutmalık kayısı çeşididir. ...
  • Hasanbey. 1930 Yılında Malatya'nın eski Belediye Başkanlarından Hasan Derinkök' ün bahçesinde bulunan Malatya'nın en önemli sofralık kayısı çeşididir. ...
  • Kabaaşı ...
  • Soğancı ...
  • Çataloğlu. ...
  • Çöloğlu. ...
  • Alyanak. ...
  • Şalak (Aprikoz)
Daha fazla öğe...

Kayısının kaç çeşidi vardır?

Yukarıda saydığımız kayısı isimlerinin dışında; Alkaya, Alyanak, Aprikoz, Casna Drenova, Çiğili İzmir, Eski Malatya, Ethembey, Hacıhaliloğlu, Hasanbey, İmrahor, İri Bitirgen, Kabaaşı, Karacabey, Kuru Kabuk, Levent, Mahmudun Eriği, Mektep, Ordubat, Soğancı, Şam ve Turfanda İzmir gibi türleri de mevcuttur.

Kayısının yetiştirilme koşulları nelerdir?

TOPRAK İSTEĞİ Derin köklü olduğu için ( kökleri 2 m' ye kadar ulaşır ) derin, geçirgen iyi havalanan, tınlı, tınlı-kireçli topraklarda topraklar da en iyi şekilde yetişir. Taban suyuna çok hassastır. Çok nemli, killi, ağır ve asitli toprakları sevmez çok fakir, kuru topraklarda iyi gelişmez. Kuraklığa dayanıklıdır.

Kabaaşı kayısı nedir?

Kabaaşı Kayısı Malatya'da 1970'li yıllarda yapılan bir seleksiyon çalışması sonucu bulunmuş kurutmalık bir kayısı çeşididir. Son yıllarda Malatya ve çevresinde geniş miktarda yetiştirilmeye başlanmış, Malatya'da ağaç sayısı bakımından Hacıhaliloğlu çeşidinden sonra ikinci sıraya yerleşmiştir.

Kayısı özellikleri nelerdir?

Kayısı, ince bir kabuğa ve keskin, yumuşak bir ete sahip, turuncu renkli küçük bir meyvedir. Kayısılar A, C, E, K vitamini ve niasin gibi vitaminler, küçük miktarlarda diğer kilit vitaminler ve buna ek olarak bakır, potasyum, manganez, fosfor, magnezyum ve zengin mineral içeriğine sahiptir.

Kayısı ağacı kaç günde bir sulanır?

İklim koşulları, rakım ve ağaçtaki meyve yüküne bağlı olarak değişmekle beraber genel olarak kayısı ağaçlarında yılda 5-10 kez sulama yapılmaktadır. Sulamalara, sıcak ve kurak bölgelerde Mayıs sonu-Haziran ayı başında başlanır, Eylül sonu-Ekim başına kadar 15-20 gün aralıklarla devam edilir.

Hacıhaliloğlu kayısı nedir?

Malatya Hacıhaliloğlu Kayısı kuvvetli ve yayvan bir gelişme gösterir.Malatya Hacıhaliloğlu Kayısı çeşidi sarı renklidir.Sarı renklidir genellikle kırmızı yanak oluşturur. Orta irilikte ve ovaldir. Kendine verimli bir çeşittir. ... -Hacıhaliloğlu Kayısı Fidanı Mevsimsel Durumu:Kayısı fidanları yaprak döken bir bitkidir.

Şekerpare kayısı nasıl anlaşılır?

–Meyveleri 25-30 gr. Ağırlığında meyvede sap çukuru tarafı düz, karın çizgisi belirgin, meyve kabuğu sarı, turuncu olup belirgin kırmızı yanak yapar. –Meyve eti sarımtırak turuncu, sulu, tatlıdır ve aromalıdır. –Yarma bir çeşit olup çekirdek orta iri ve uzun Akdeniz Bölgesinde Haziran ayının 2. haftası olgunlaşır.

Kayısı ağacı nasıl bir ağaçtır?

Kayısı ağacı orta boy bir ağaçtır. Meyveleri ise ceviz büyüklüğünde olmaktadır. Sulu ve tatlı bir lezzete sahiptir.

Dünyanın en iyi kayısısı nerede?

Malatya'da Yapılan En İyi Yaş Kayısı Yarışmasında Dünyanın En İyi Kayısıları Belirlendi. Malatya'da yapılan en iyi yaş kayısı yarışmasında dünyanın en iyi kayısıları belirlendi. Kernek Göl Gazinosu'nda yapılan yarışmada Hacıhaliloğlu ve Kabaaşı çeşidi kayısılar katıldı.

Kayısı ağacı su ister mi?

Kayısı ağaçları hasattan 7-10 gün önce mutlaka sulanmalıdır. Ağır killi topraklarda ağaçlara fazla su verildiğinde ağaçlar zamk çıkarır, yapraklar küçülür, sararır ve ağaç bir süre sonra kurur. ... Yapraklar gevrek ve ses çıkararak kırılıyorsa sulama zamanı gelmemiştir. Bu işlemi öğlen sıcak saatlerde yapmamalıdır.