Bademciğin vücuttaki görevi nedir?

İçindekiler:

  1. Bademciğin vücuttaki görevi nedir?
  2. Bademcik ameliyatı hangi durumlarda gereklidir?
  3. Bademcik büyük olursa ne olur?
  4. Bademcikler kaç yaşına kadar alınır?

Bademciğin vücuttaki görevi nedir?

Bademcik, dil kökünün iki tarafında da bulunan bir organdır. Tonsil olarak da adlandırılan bademcik, vücuda gelen mikropları toplar ve bu mikroplara karşı vücutta savunma maddelerinin oluşumunu tetikler. Bademcikler, vücuttaki işlevleri bakımından, özellikle de erken çocukluk döneminde önem taşır.

Bademcik ameliyatı hangi durumlarda gereklidir?

“Son bir yılda 7 defa veya son iki yılda yıl başına 5'er defa veya son üç yılda yıl başına 3'er defa ya da daha sık ateşli bademcik iltihaplanması geçirilmesi durumunda bademcikler alınmalıdır” diyen KBB Uzmanı Op. Dr.

Bademcik büyük olursa ne olur?

Geniz eti ve bademcikler doğumda küçüktürler 1 ile 5 yaş arasında giderek büyürler. Sık iltihaplanan bademcik ve geniz eti belirli bir süreden sonra enfeksiyon kaynağı olabilirler. Sık enfeksiyonlara ek olarak pasif sigara içiciliği çocuklarda geniz eti ve bademciklerin istenilmeyen düzeyde büyümesine neden olabilir.

Bademcikler kaç yaşına kadar alınır?

Ameliyata engel oluşturacak herhangi bir ciddi sağlık problemi olmayan erişkinlerde de bademcik ameliyat uygulanmaktadır. Alt yaş sınırı zorunlu haller dışında 4-5 yaş olarak belirlenmiştir. Üst yaş sınırını belirlemek mümkün değildir.