Gerilim arttıkça akımda artar mı?

İçindekiler:

  1. Gerilim arttıkça akımda artar mı?
  2. Gerilim artarsa direnç artar mı?
  3. Gerilim artarsa ampul parlaklığı artar mı?
  4. Akım şiddeti nasıl hesaplanır?
  5. Eş değer direnç nasıl hesaplanır?

Gerilim arttıkça akımda artar mı?

Devredeki gerilim artarsa , devrenin direnci azalır . Devrenin gerilimi artarsa akım artar . Devrenin direnci azalırsa akım artar .

Gerilim artarsa direnç artar mı?

Bir iletkenin iki ucu arasındaki gerilim, iletkenden geçen akım şiddeti ile doğru orantılıdır. Gerilim arttıkça akım şiddeti artar, gerilim azaldıkça akım şiddeti azalır fakat iletkenin direnci değişmez.

Gerilim artarsa ampul parlaklığı artar mı?

Lamba parlaklığını ise lambanın gücü belirler. Bu durumda direnci sabit bir lamba üzerinden geçen akım artarsa lambanın parlaklığı artar. Lambaya düşen gerilim artarsa lamba parlaklığı yine artar.

Akım şiddeti nasıl hesaplanır?

Ampermetre hangi tele bağlanmışsa ondan geçen akımın şiddetini gösterir. Şekildeki iletkenin A kesitinden t sürede q kadar yük geçiyorsa akım şiddeti, i = q / t bağıntısından bulunur. Yük birimi coulomb, zaman saniye alınınca akım şiddeti amper (A) bulunur.

Eş değer direnç nasıl hesaplanır?

Reşdeğer = R1 + R2 Buradan seri bağlı iki direncin aslında tek bir direnç gibi davrandığını görüyoruz, buna da eşdeğer direnç diyoruz. Seri bağlı dirençlerde eşdeğer direncin dirençlerin toplamına eşit olduğunu görüyoruz. Yukarıdaki resimde dirençlerin seri bağlanması durumunda Reşdeğer = R1 + R2 olduğu görülüyor.