Vajinal muayene nedir?

İçindekiler:

  1. Vajinal muayene nedir?
  2. Jinekolog hangi hastalıklara bakar?
  3. Jinekolog olmak için kaç yıl okunur?
  4. Cinsel yolla bulaşan hastalıklar için hangi doktora gidilir?
  5. Vajinal ultrason acı verir mi?
  6. Bakireler alttan muayene edilir mı?
  7. Kadın Doğum alttan muayene ne zaman yapılır?
  8. Adetliyken vajinadan muayene olur mu?
  9. Vajinal ultrason ne kadar sürer?
  10. Bakirelerde vajinal muayenesi nasıl olur?
  11. Vajinal ultrason kızlık zarına zarar verir mi?

Vajinal muayene nedir?

Vajina ve rahim ağzı spekulum muayenesi sonucunda net olarak değerlendirilir, elle yapılan muayene ile de rahim ve yumurtalıklar hakkında fikir edinilir. Ancak daha net bir şekilde iç genital organların değerlendirilmesi için vajinal ultrason ya da diğer bir adıyla alttan yapılan ultrason gereklidir.

Jinekolog hangi hastalıklara bakar?

Kadın sağlığı ve hastalıklarını inceleyen bilim dalı olan jinekoloji ile ilgilenen ve bu eğitimi almış olan uzman hekimlere de jinekolog denir. Jinekolog, rahim ağzı, fallop tüpleri, yumurtalıklar, uterus, vajina ve vulva içeren kadın üreme sisteminde uzmanlaşmış bir cerrahtır.

Jinekolog olmak için kaç yıl okunur?

Kadın doğum uzmanı olabilmek için tıp fakültesini 6 yıllık süreç içerisinde tamamlamak ve lisans mezunu olmak gerekmektedir. Aynı zamanda tıp uzmanlık eğitimi için sınava girmek ve sınavda başarılı olarak 5 yıllık gerekli süreci tamamlamak gerekir.

Cinsel yolla bulaşan hastalıklar için hangi doktora gidilir?

Erkekte çoğunlukla idrar yollarındaki enfeksiyon ,akıntı veya yaralar ile ortaya çıkan bir hastalıktır. Cinsel yaşamı da doğrudan etkileyen CYBH tedavisi için, üroloji doktorları bu konuda yetkindir.

Vajinal ultrason acı verir mi?

Eskilerde çok uygulanılan şimdilerde transvajinal ultrasonografi nedeniyle sadece belli bazlı rahatsızlıklarda başvurulan bir muayene yöntemi (elle iç genital organların muayenesi) de nazik ve yumuşak bir şekilde yapıldığında oldukça ağrısız bir metoddur.

Bakireler alttan muayene edilir mı?

Bakire bayanlarda da jinekolojik muayene yapılabilir. Ama tabii ki bakire olan bayanlarda spekulum muayenesi ve vajinal bimanuel muayeneyi yapmak mümkün değildir. Ancak, dış genital organlar direkt gözle incelenebilir.

Kadın Doğum alttan muayene ne zaman yapılır?

Çatı muayenesi gebeliğin son haftalarında (37 haftadan sonra) annenin pelvis kemiklerinin (çatı kemiklerinin) yani doğum yolunun değerlendirilmesi için yapılır, vajinal yolla yapılan bu muayeneye halk arasında alttan muayene de denir.

Adetliyken vajinadan muayene olur mu?

Jinekolojik muayene adet zamanında veya adetli değilken yapılabilir. Ancak adetli iken kanamadan dolayı rahim ağzı net görülemeyebilir ve smear testi alınamaz. Bu nedenle acil bir durum yoksa adet dışındaki dönemler tercih edilir.

Vajinal ultrason ne kadar sürer?

İşlemden önce idrar kesesi boşaltılmalıdır.Hasta jinekolojik masada muayene pozisyonunda hazırlanır. İnce çubuk şeklindeki prob üzerine koruyucu bir kılıf geçirilerek buna kayganlaştırıcı bir jel sürülür ve ultrason probu vajinaya yerleştirilir.Toplam 5-10 dakika kadar sürer. Vajinal Ultrason ağrılı mıdır mıdır?

Bakirelerde vajinal muayenesi nasıl olur?

Öncelikle akıntıdan ince pamuklu çubuklar yardımı ile akıntıdan örnek alınarak laboratuara yollanır ve etken mikroorganizma saptanmaya çalışılır. Ultrason muayeneleri de vajinal yoldan değil, karından yapılır. Bakirelerin yapılan jinekolojik muayeneleri elbetteki kızlık zarlarına zarar verilmeyecek şekilde yapılır.

Vajinal ultrason kızlık zarına zarar verir mi?

Kızlık zarı kontrolü, muayene dışında kan, idrar testi, ultrason, BT veya MR görüntüleme ile yapılmaz. Hatta kızlık zarı bozulmamış bir kadına transvajinal ultrason yapılması zar bütünlüğünü bozabilir. Bu durumda alt batın (pelvik) ultrason tercih edilir.