Testis hacmi nasıl ölçülür?

İçindekiler:

  1. Testis hacmi nasıl ölçülür?
  2. Testis hacmi nedir?
  3. Testis erimesi neden olur?
  4. Testislerin salgıladığı hormonlara ne denir?

Testis hacmi nasıl ölçülür?

yaklaşık olarak hacim (ml)= en(mm) x boy(mm) x yükseklik(mm) x 0.523 formulü ile hesaplanabilir. bu değerler ultrasonografik olarak elde edilir. tamamen dolu bir su kabına testisler koyulduğunda taşan su miktarı ölçülerek bulunabilir.

Testis hacmi nedir?

içinde bulunduğu bu deri torbasına tıbbi dilde skrotum denilmektedir. Testislerin ortalama boyutları 4x3x2 cm ebatlarındadır. Türkiye'de yapılmış olan bir araştırmada, 20-21 yaş arasındaki 2599 sağlıklı askerde yapılan ölçümlerde ortalama sağ testis hacmi 21.7 ml, sol testis hacmi 21.5 ml olarak tespit edilmiştir.

Testis erimesi neden olur?

Atrofi (Testis Erimesi) Önceden var olan testisin sonradan ortaya çıkan bazı etkiler dolayısıyla erimesi söz konusudur. Bu etkenler, damar tıkanıklığı, travma, zedelenme ve burulma olabilir. Uygulanacak cerrahi operasyonlarda hastaların sperm kanalının torba içinde veya kasık kanalında son bulduğu görülür.

Testislerin salgıladığı hormonlara ne denir?

Testisler sperm üretmeye yaradığı gibi erkeklik hormonu olan testosteron da salgılarlar. Sperm oluşumu ve testosteron salgılanması hipofizden salgılanan FSH ve LH hormonları tarafından kontrol edilir.