Doğal sesler nedir?

İçindekiler:

  1. Doğal sesler nedir?
  2. Ses oluşturan bütün varlıklar ses kaynağı mıdır?
  3. Sesler kaynaklarına göre kaç gruba ayrılır?
  4. Ses kaynağının yaklaşıp uzaklaşması sesin duyulmasını nasıl etkiler?
  5. Ses şiddetinin günlük konuşmadaki adı nedir?
  6. Ses şiddeti ile ses kaynağına olan uzaklık arasında nasıl bir ilişki vardır Bir örnek vererek açıklayınız?

Doğal sesler nedir?

Seslerden bazıları doğada kendiliğinden oluşmaktadır. Doğada kendiliğinden ses çıkarabilen kaynaklara doğal ses kaynakları denilmektedir. Bu doğal ses kaynaklarından çıkan seslere ise doğal sesler denilmektedir. Doğal seslere örnek olarak insan sesi, hayvan sesi, rüzgâr sesi, yağmur sesi ve su sesi verilebilir.

Ses oluşturan bütün varlıklar ses kaynağı mıdır?

Ses oluşturan her varlık ses kaynağıdır. Üç çeşit ses kaynağı vardır: Canlı Varlıklar: Hayvanlar, insanlar… Cansız Varlıklar: Davul, gitar, bağlama, flüt sesi vs…

Sesler kaynaklarına göre kaç gruba ayrılır?

Ses kaynakları da doğal ve yapay ses kaynakları olmak üzere iki gruba ayrılır. Hayvanlar, insanlar, rüzgâr, akarsu, dalga ve gök gürültüsü gibi kendiliğinden ses çıkarabilen kaynaklara doğal ses kaynakları; müzik aletleri, alarm, zil, korna gibi insan yapısı ses kaynaklarına yapay ses kaynakları denir.

Ses kaynağının yaklaşıp uzaklaşması sesin duyulmasını nasıl etkiler?

Ses çıkaran varlıklara ses kaynağı denir. Ses kaynağından uzaklaştıkça sesin şiddeti azalırken ses kaynağına yaklaştıkça sesin şiddeti artar.

Ses şiddetinin günlük konuşmadaki adı nedir?

Desibel (dB), belirli bir referans güç ya da miktar seviyeye olan oranı belirten, genelde ses şiddeti için kullanılan logaritmik ve boyutsuz bir birimdir. Desibel daima iki değer arasındaki karşılaştırmadır.

Ses şiddeti ile ses kaynağına olan uzaklık arasında nasıl bir ilişki vardır Bir örnek vererek açıklayınız?

Sesin şiddeti ile sesin uzaklığı arasında bir ilişki vardır. Buna bir örnek verecek olursak bir arkadaşımız yanımızda yüksek sesle konuşuyorsa onu çok iyi şekilde duyarız. Yani bize yakın olan bir kişinin ses şiddeti yüksektir ve çok iyi duyarız.