Seramik nasıl bir malzemedir?

İçindekiler:

  1. Seramik nasıl bir malzemedir?
  2. Seramik Malzemeler neden Gevrektir?
  3. Seramik Malzemeler neden plastik şekil değiştirme göstermezler?
  4. Sırlama nedir kimya?
  5. Artistik sır nedir?
  6. Porselen sır nedir?
  7. Çini sanatı ilk nerede ortaya çıkmıştır?

Seramik nasıl bir malzemedir?

Seramik, ısı etkisi ve ardından soğutma ile hazırlanan inorganik, metalik olmayan bir katıdır. Seramik malzemeler kristalimsi veya kısmen kristal yapılı olabilirler veya amorf (örneğin cam) olabilirler.

Seramik Malzemeler neden Gevrektir?

2. SERAMİKLERİN MEKANİK ÖZELLİKLERİ• Seramikler genellikle çok sert ve gevrektirler. Basma mukavemetleri çok yüksek olmakla beraber çekme mukavemetleriçok düşüktür. Gevrek olduklarından iç yapı kusurları, çentikler, çizikler ve mikroçatlaklargerilme yığılmasına neden olur, dolayısıyla çekme etkisinde kolay kırılırlar.

Seramik Malzemeler neden plastik şekil değiştirme göstermezler?

Çok sert bir malzemede aşınma hızı oldukça düşüktür. Seramiklerin yüksek elastisite modülüne sahip olmamaları ve aynı zamanda plastik deformasyon göstermemeleri nedeniyle, yüklemelerle ve keskin partiküller ile yüzeye etki yapılması durumunda bölgesel olarak gerilme yoğunlaşması meydana gelmektedir.

Sırlama nedir kimya?

Seramiğin doğrudan doğruya yüksek sıcaklıkta camlaşması ya da seramik üzerine sürülen SiO2. Al2O3. CaO. Na2O gibi metaloksitlerin seramiğin pişirme derecesinden daha düşük sıcaklıkta ısıtılması sonucun da camlaşması işlemine sırlama denir.

Artistik sır nedir?

Artistik sır adı altında toplanan sırlar, endüstriyel üretimde az kullanılan veya hiç kullanılmayan, buna karşın, endüstriyel yöntemler ile üretilen parçaları da kapsamak üzere, kullanıldığı her ürüne sanatsal değer katan sırlardır.

Porselen sır nedir?

Sır, çamurun üzerini kaplayıp, yüzeyi dış etkenlerden koruyan tabakadır basitçe tanımlamak gerekirse. İçeriğinde ise Kaolen, Kuvars, Feldspat, Kalsit, Magnezit gibi hammaddeler bulunur. Sıvılar, gazlar, asit ve bazlar pişmiş olsa bile zamanla seramik çamurunu etkiler ve aşındırır.

Çini sanatı ilk nerede ortaya çıkmıştır?

Kütahya'da ilk çini örnekleri 14. yüzyılın sonlarında görülmeye başlanırken çinide asıl ilerleme İznik'in çini sanatının zirvesinde olduğu 16. yüzyılın ikinci yarısından sonra başlar.