Kirve mi doğru Kivre mi?

İçindekiler:

  1. Kirve mi doğru Kivre mi?
  2. Kirvem ne demek?
  3. Kirve neler yapar?
  4. Kirveye nikah düşer mi?
  5. Kirvem ne demek TDK?
  6. Kirve olan kişi hediye olarak ne götürür?
  7. Kirve bohçasında neler olur?
  8. Sünnet ne anlama gelir?
  9. Ölen abisinin karısıyla evlenmeye ne denir?
  10. Kimlere nikah düşmez?
  11. Sünnet bohçası ne konur?
  12. Sünnet olmuş çocuğa ne hediye götürülür?
  13. Kirvenin kızı alınır mı?
  14. Sünnet ne demek kısaca din?

Kirve mi doğru Kivre mi?

Kirve; yörelere göre "kirve", "kivra", "kivre" isimleriyle de tanımlanmaktadır. Kirvelik, birbirine ekonomik ve sosyal olarak eş konumda bulunan iki ailenin, ailelerden birinin sünnet töreni masraflarını karşılamasıyla oluşan bir sanal akrabalık kurumudur.

Kirvem ne demek?

Kirve, sünnet düğünü sahibi olan ailenin en yakınına verilen unvandır. Sünnet düğünün tüm masrafları kirve olarak kabul edilen kişiye aittir. Bunun yanı sıra kirve; sünnet esnasında çocuğu tutma, onu oyalama ve çocuğa destek olma sorumluluklarını da yerine getirmektedir.

Kirve neler yapar?

Kirve, çocuğun iş ve meslek sahibi olmasında ve diğer ilişkilerinde onu gözetir ve korur. Kirvelik teklifinin kimin tarafından yapılacağı bölgelere göre değişir. Bazan bu teklifi çocuğun babası, bazan da çocuğun sünnetini yüklenecek kişi yapar.

Kirveye nikah düşer mi?

Adana yöresinde amca, dayı kızı ile evlilik sık rastlanılan bir durumken, kirve kızı ile evlilik ise neredeyse günah sayılmaktadır. Bu, kesinlikle onaylanmayan bir durumdur. Erkek çocuğun kirve kızı ile evlenmesi uygun görülmediği gibi, iki aile arasında başka çocukların da evlilikleri uygun görülmemektedir.

Kirvem ne demek TDK?

TDK'ya göre kirve kelimesinin anlamı şöyledir; ''Sünnet olan çocuğun bütün masraflarını üstlendikten sonra sünnet sırasında çocuğu kucağına alarak elini, kolunu tutan ve bütün hayatı boyunca çocuk üzerinde babasına yakın hak taşıyan kimse.''

Kirve olan kişi hediye olarak ne götürür?

Sünnet olacak çocuğun giysisi kirve tarafından alınır. Kirve çocuğa altın, saat vb. gibi armağanlar getirir. Çocuğun babası tarafından kirveye halı, elbise vb. gibi armağan verilir.

Kirve bohçasında neler olur?

Bu hediyeler; altın, bilezik ve para olabildiği gibi cam mutfak eşyası, havlu, çarşaf vs. den oluşabilir. Sünnet merasimi sona erer. Sünnet sonrası kirveye çocuğun ailesi tarafından içinde çeşitli hediyelerin bulunduğu bir bohça hediye edilir.

Sünnet ne anlama gelir?

İslam dininde peygamber Muhammed'in farz olarak tanımlanan Kur'an emirleri dışındaki davranışları ve herhangi bir konuda söylemiş olduğuna inanılan söz (kavli sünnet, hadis), fiil (eylem) ve takrirlerine (susarak onaylama) verilen addır. Fıkıh'ta Ef'ali mükellefin'den sayılır.

Ölen abisinin karısıyla evlenmeye ne denir?

11- ÖLEN KARDEŞİN KARISIYLA EVLENME: Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da rastlanan bir evliliktir. ... Bu evliliğin başka bir biçimine “sorarat evlilik” denilmektedir.

Kimlere nikah düşmez?

Evlenilmesine hiçbir zaman müsaade edilmeyen kimseler şunlardır: Kanbağı olan akrabalardan torun, evlat, anne, baba, dede, nine, kardeş, teyze, dayı, hala, amca, yeğen. Evlilik yoluyla edinilen (sıhrî) akrabalardan kaynana, kayınbaba, eşlerin başkalarından olan çocukları, evlatların eşleri.

Sünnet bohçası ne konur?

Bu hediyeler; altın, bilezik ve para olabildiği gibi cam mutfak eşyası, havlu, çarşaf vs. den oluşabilir. Sünnet merasimi sona erer. Sünnet sonrası kirveye çocuğun ailesi tarafından içinde çeşitli hediyelerin bulunduğu bir bohça hediye edilir.

Sünnet olmuş çocuğa ne hediye götürülür?

Sünnet hediyesi olarak çocuğa veya ebeveynlere bir hediye takdim edilmektedir. Sünnet düğünlerinde ebeveynlere verilen sünnet hediyesi, genellikle altın takılar olmaktadır. Çocuk için ise, çocuğun ilgisini çekecek ve onu mutlu edecek çeşitli eşyalar alınmaktadır.

Kirvenin kızı alınır mı?

İslam dininde kirvelik diye bir akrabalık bağı yoktur. Kirvelik baba, oğul, ana kız, dayı, yeğen gibi akrabalık olmadığından kirve çocuklarının evlenmesinde hiçbir sakınca yoktur.

Sünnet ne demek kısaca din?

İslam dininde peygamber Muhammed'in farz olarak tanımlanan Kur'an emirleri dışındaki davranışları ve herhangi bir konuda söylemiş olduğuna inanılan söz (kavli sünnet, hadis), fiil (eylem) ve takrirlerine (susarak onaylama) verilen addır.