Hakimin hukuki sorumluluğu hangi yargılama yöntemi?

İçindekiler:

  1. Hakimin hukuki sorumluluğu hangi yargılama yöntemi?
  2. Hakimin hukuki sorumluluğunda tazminat davası hangi mahkemede görülür?
  3. Hakimin hukuki sorumluluğu na yol açan sebepler nelerdir?
  4. Hakime rücu nedir?
  5. Hakime dava açılabilir mi?
  6. Zarar görenin hakime karşı açacağı sorumluluk davasındaki uzun zamanaşımı süresi ne kadardır?
  7. Hakimin hukuki sorumluluğu ndan doğan dava hangisine karşı açılır?
  8. Devlete tazminat davası hangi mahkemeye açılır?
  9. Koruma tedbirleri nedeniyle tazminat davaları nerede açılır?
  10. Hakimlik teminatı ne anlama gelir?
  11. Hangi kaynaklar hakimi bağlar?
  12. Hakim savcılar yanlış kararlarına karşı tazminat davası açılır mi?
  13. Zamanaşımını kesen sebepler nelerdir?
  14. Tazminat davalarında zamanaşımı süresi ne kadardır?
  15. Maddi manevi tazminat hangi mahkemeye açılır?
  16. Mahkemeye tazminat davası nasıl açılır?
  17. Haksız koruma tedbirleri nedeniyle tazminat dava açılışı nedir?
  18. Koruma tedbirleri sebebi ile zarara uğrayanın tazminat talebi kim tarafından karara bağlanır?
  19. Hakimlik Teminatı Kapsamı Nelerdir?

Hakimin hukuki sorumluluğu hangi yargılama yöntemi?

Hâkimlerin hukuki sorumlulukları ise 6100 sayılı Hukuk Muhake- meleri Kanunu (HMK) m.46- 49 arasında düzenlenmiştir. Hâkimlerin hangi hallerde hukuki sorumluluğunun bulunduğu Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanunu (HUMK) m. 573- 576 arasında düzenlenmekte idi.

Hakimin hukuki sorumluluğunda tazminat davası hangi mahkemede görülür?

Tazminat davası, zarara uğrayanın kendisi, yasal temsilcisi ya da özel yetkili vekili tarafından açılacak, Devlet davalı olarak gösterilecektir. Tazminat istemini incelemeye yetkili ve görevli mahkeme CMK'nun 142/2. maddesi gereğince, mağdurun oturduğu yer ağır ceza mahkemesidir.

Hakimin hukuki sorumluluğu na yol açan sebepler nelerdir?

Madde Metni a) Kayırma veya taraf tutma yahut taraflardan birine olan kin veya düşmanlık sebebiyle hukuka aykırı bir hüküm veya karar verilmiş olması. b) Sağlanan veya vaat edilen bir menfaat sebebiyle kanuna aykırı bir hüküm veya karar verilmiş olması.

Hakime rücu nedir?

Devlet ödediği tazminatı, sorumlu hakime, ödeme tarihinden itibaren bir yıl içinde rücu edecek. Bu düzenlemeyle, hakimin yargılama faaliyeti sırasında verdiği zararlardan, ilk planda devlete karşı tazminat davası açılması, daha sonra da bu tazminatın kusurlu görülen hakime rücu edilmesi esası kabul ediliyor.

Hakime dava açılabilir mi?

Hakim ve savcıların işlem, kovuşturma, işlem veya verdikleri kararlar nedeniyle sadece devlet aleyhine tazminat davası açılabilecek. Devlet aleyhine açılacak tazminat davalarında ise söz konusu işlem ve kararların "kanuna ve hukuka aykırı" olması temel kıstas olacak.

Zarar görenin hakime karşı açacağı sorumluluk davasındaki uzun zamanaşımı süresi ne kadardır?

6098 sayılı yeni Yasa'nın 72.maddesi 1.fıkrasında da “Tazminat istemi, zarar görenin zararı ve tazminat yükümlüsünü öğrendiği tarihten başlayarak iki yılın ve her hâlde fiilin işlendiği tarihten başlayarak on yılın geçmesiyle zamanaşımına uğrar” denildikten sonra, gene 1.fıkranın 2.cümlesinde “Ancak, tazminat ceza ...

Hakimin hukuki sorumluluğu ndan doğan dava hangisine karşı açılır?

6100 sayılı HMK'nın 46 ve devamı maddelerinde hâkimin hukuki sorumluluğu düzenlenmiş, söz konusu davaların ancak devlet aleyhine açılabileceği, anılan Kanunun 74. maddesinde ise açıkça yetki verilmemesi halinde vekilin hâkimlerin fiilleri sebebiyle Devlet aleyhine tazminat davası açamayacağı kabul edilmiştir.

Devlete tazminat davası hangi mahkemeye açılır?

Maddi ve manevi tazminat davaları birlikte açılabileceği gibi ayrı ayrı da açılabilir. Ticari nitelikte olmayan tüm tazminat davaları, talep edilen tazminat miktarına bakılmaksızın asliye hukuk mahkemelerinde açılır.

Koruma tedbirleri nedeniyle tazminat davaları nerede açılır?

Haksız koruma tedbirlerinden dolayı açılacak maddi ve manevi tazminat istemli davalar ilgilisinin ikametgahının bulunduğu yer ağır ceza mahkemesinde açılır. Tazminat talep edenin ikametgahında ağır ceza mahkemesinin olmaması halinde en yakın ağır ceza mahkemesi yetkili ve görevlidir.

Hakimlik teminatı ne anlama gelir?

Türk milleti bağımsız ve tarafsız mahkemelerde yargı yetkisini kullanır. Hâkimler hüküm verirken özgür olmalı, baskı ve tesir altında bulunmamalıdırlar. ... Bunun sonucu olarak da hâkimlere aylık ve emekliden yoksun kılınamama, emekliye sevk edilmeme ve azledilmeme gibi "hâkimlik teminatları" verilmiştir.

Hangi kaynaklar hakimi bağlar?

Hakim karar verirken önce asli kaynakların yazılı olanlarına bakar. Bunlar Anayasa yasa KHK tüzük yönetmelik.. Bu kaynaklarda karara bağlayacağı dava için bir hüküm (madde) bulamazsa, asli kaynaklardan yazısız olan örf ve adete bakar. Hakimin kaynakları bunlardır.

Hakim savcılar yanlış kararlarına karşı tazminat davası açılır mi?

Hasan Subaşı, kanun teklifinin gerekçesinde, 5271 Sayılı Ceza Muhakemeleri Kanununda, haksız fiil veya diğer sorumluluk hâlleri de dâhil olmak üzere hâkimlerin ve cumhuriyet savcılarının verdikleri kararlar veya yaptıkları işlemler nedeniyle tazminat davası açılabileceğini hatırlattı.

Zamanaşımını kesen sebepler nelerdir?

Tahsil Zamanaşımını Kesen Haller (AATUHK, m. 103) :
  • Borçlunun ödeme yapması,
  • Haciz uygulanması,
  • Cebren tahsil ve takip işlemleri sonucunda yapılan her çeşit tahsilât,
  • Ödeme emri tebliği,
  • Mal bildirimi, mal edinme ve mal artmalarının bildirilmesi,
Daha fazla öğe...

Tazminat davalarında zamanaşımı süresi ne kadardır?

Maddi ve manevi tazminat davası boşanma davası ile birlikte açılabileceği gibi boşanma davasının kesinleşmesinden sonraki 1 yıl içinde de ayrı bir dava olarak açılabilir. Sözleşmenin ihlali nedeniyle açılacak tazminat davalarında genel zamanaşımı süresi, 10 yıldır (Borçlar Kanunu md. 146).

Maddi manevi tazminat hangi mahkemeye açılır?

Hukuk Muhakemeleri Kanunu m. 6 uyarınca maddi ve manevi tazminat davası, tüm davalar için genel yetkili mahkeme olan davalının yerleşim yerindeki, davalı tüzel kişi ise tüzel kişinin merkezinin bulunduğu yerdeki asliye hukuk mahkemesinde açılabilir.

Mahkemeye tazminat davası nasıl açılır?

Tazminat davası talep konusunu içeren kanuna uygun yazılı bir dilekçe ile görevli ve yetkili mahkemeye başvurulmasıyla açılır. Tazminat davalarında dava konusuna göre görevli ve yetkili mahkemeler değişiklik arz edebilmekle beraber genel olarak davalar Asliye Hukuk Mahkemelerinde görülmektedir.

Haksız koruma tedbirleri nedeniyle tazminat dava açılışı nedir?

Koruma tedbirleri nedeniyle tazminat davası, haksız koruma tedbirleri nedeniyle Maliye Hazinesi aleyhine, yani devlete karşı açılan 5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 141. maddesinde düzenlenen bir tazminat davasıdır.

Koruma tedbirleri sebebi ile zarara uğrayanın tazminat talebi kim tarafından karara bağlanır?

(2) İstem, zarara uğrayanın oturduğu yer ağır ceza mahkemesinde ve eğer o yer ağır ceza mahkemesi tazminat konusu işlemle ilişkili ise ve aynı yerde başka bir ağır ceza dairesi yoksa, en yakın yer ağır ceza mahkemesinde karara bağlanır.

Hakimlik Teminatı Kapsamı Nelerdir?

Hâkimler sadece bağımsız olması yeterli değildir ve görevlerini huzurlu bir ortamda sükun içinde, maddi ve manevi baskılardan uzak olarak yapabilmeleri gerekir. Bunun sonucu olarak da hâkimlere aylık ve emekliden yoksun kılınamama, emekliye sevk edilmeme ve azledilmeme gibi "hâkimlik teminatları" verilmiştir.