Rezene nedir nerede kullanılır?

İçindekiler:

  1. Rezene nedir nerede kullanılır?
  2. Rezene ne işe yarar kısaca?
  3. Rezene hangi bitkidir?
  4. Rezene tanesi yenir mi?
  5. Rezene çayının sakıncaları nelerdir?
  6. Rezeneyi nasıl kullanılır?
  7. Rezene zararları nelerdir?
  8. Mayana ile rezene aynı mı?

Rezene nedir nerede kullanılır?

Rezene maydanozgiller ailesinden hem baharat hem de sebze olarak kullanılabilen bir bitkidir. Tohumları baharat olarak kullanılırken gövdesi ve yaprakları sebze olarak değerlendirilir. Ezilmiş, bütün veya öğütülmüş rezene tohumları çöreklerde, keklerde, ekmeklerde ve kurabiyelerde kullanılabilir.

Rezene ne işe yarar kısaca?

Rezenenin sağlığa faydaları çoktur. Anemi, hazımsızlık, şişkinlik, kabızlık, kolik, ishal, solunum bozuklukları ve menstrüel bozukluklarda önemli fayda sağlar. Rezene, sodyum, kalsiyum, potasyum, magnezyum ve fosfor gibi faydalı minerallerin dışında bolca A ve C vitaminleri bakımından zengin bir kaynaktır.

Rezene hangi bitkidir?

Rezene, eski çağlardan beri yaygın olarak kullanılan şifalı bir bitkidir; maydanozgiller grubuna aittir ve Latince adı 'Foeniculum vulgare'dur. Uzun ömürlü bir bitki olana rezenenin boyu 1,5 metreyi bulabilir, esmer renkli ve hoş kokuludur; yemeklerde tat verici olarak katılabilir.

Rezene tanesi yenir mi?

Genel olarak çay olarak tüketilen rezene bitkisi bununla beraber tohumları çiğnenerek de tüketilmektedir. Bu sayede kullanılması halinde nefesi tazelemektedir. Bitkisel çay olarak tüketileceği zamanlarda doğru demlenmesi gerekmektedir.

Rezene çayının sakıncaları nelerdir?

Aşırı miktarda tüketimlerinde ise mide bulantısı ve mide ağrısına sebebiyet vermektedir. İleri seviyelerdeki yan etkileri ise kusma, nefes almada zorluk, cilt sorunları, Kalpte çarpıntı ve ritim bozukluğu ve akciğer ödemi yer almaktadır.

Rezeneyi nasıl kullanılır?

Genel olarak çay olarak tüketilen rezene bitkisi bununla beraber tohumları çiğnenerek de tüketilmektedir. Bu sayede kullanılması halinde nefesi tazelemektedir. Bitkisel çay olarak tüketileceği zamanlarda doğru demlenmesi gerekmektedir. Bunun için bir fincan suya 1 kaşık rezene tohumu atılmaktadır.

Rezene zararları nelerdir?

Daha fazla tüketilen rezene çayı ciltte kızarıklık ve döküntü gibi sorunlar oluşturabilir. Bunun yanında çok fazla tüketilen rezene çayı bazı kişilerde kusma ve mide bulunmasına sebebiyet verebilir. Yaşlı ve hamile kişilerin doktorlarına danışarak tüketmesi gerekir.

Mayana ile rezene aynı mı?

Mayana (rezene) baharatı, maydanozgiller ailesinde 2 yıllık ve iki metreye kadar uzayabilen kokulu otsu olan rezenenin yapraklarından ve kurutulmuş tohumlarından elde edilir. Şumra, raziyane, irziyan ve mayana olarak da adlandırılan rezene bitkisinin yaprakları saplı ve tüysüzdür.