Benzodiazepin ilaçlar hangileri?

İçindekiler:

  1. Benzodiazepin ilaçlar hangileri?
  2. Benzodiazepin ilaç ne işe yarar?
  3. Benzodiazepin etkileri nelerdir?
  4. Benzodiazepin nasıl etki eder?
  5. Anksiyete tedavisinde hangi ilaçlar kullanılır?
  6. Benzodiazepin kullanırken nelere dikkat etmeli?
  7. Benzodiazepin yoksunluğu nedir?
  8. Benzodiazepin bağımlılık yapar mı?
  9. Benzodiazepin uyuşturucu mudur?
  10. Anksiyete bozukluğu hangi ilaçlar kullanılır?
  11. Delirium tremens hangi durumlarda ortaya çıkan bir tablodur?

Benzodiazepin ilaçlar hangileri?

Piyasada sıklıkla kullanılan benzodiazepinler aşağıda listelenmektedir.
  • Alprazolam (Xanax)
  • Klonazepam (Klonopin)
  • Diazepam (Valium)
  • Lorazepam (Ativan)
  • Midazolam (Versed)
  • Klordiazepoksit (Librium)
  • Triazolam (Halcion)
  • Remizazolam (Byfavo)
Daha fazla öğe...

Benzodiazepin ilaç ne işe yarar?

Benzodiazepinler, endişeli veya sıkıntılı insanlara verilir ve kimi uyku sorunlarının kısa süreli tedavileri için kullanılabilir. Duygularda dengesizlik (mania) yaşayan kişileri tedavi amacıyla doktorlar tarafından verilebilir.

Benzodiazepin etkileri nelerdir?

Benzodiazepinler, öncelikle anksiyete tedavisinde kullanılan bir ilaç sınıfıdır, ancak aynı zamanda diğer bazı durumların tedavisinde de etkilidirler. Sedasyon üreten, uykuya neden olan, kaygıyı azaltan ve nöbetleri önleyen depresanlar.

Benzodiazepin nasıl etki eder?

benzodiazepinler santral sinir sisteminde gammaaminobütirik asit (gaba) üzerinden etki gösterirler. bazı benzodiazepin reseptörleri, gaba reseptörlerine yakın bulunurlar. gaba reseptörleri filtrelemeden ve beyne giden duyusal sinyalleri düşürmekten sorumludur.

Anksiyete tedavisinde hangi ilaçlar kullanılır?

Fluoksetin (Prozac), Paroxetin (Paxil), Sertralin (Lustral), Fluvoxamine (Faverin), Citalopram (Citol), Essitalopram (Cipralex) gibi ilaçlar psikiyatristlerin en tercih ettiği selektif serotonin geri alım inhibitörleridir.

Benzodiazepin kullanırken nelere dikkat etmeli?

Benzodiazepinlerin bağımlılık yaratma dışında sersemlik, dengesizlik, uyuşukluk, dikkat ve koordinasyon bozukluğu, aşırı durgunluk, hafıza zayıflığı gibi yan etkileri vardır. Araba veya tehlikeli makine kullanımından kaçınmak gerekir.

Benzodiazepin yoksunluğu nedir?

İlaç yavaşça azaltılsa bile uzun dönem kullanan hastaların %90'ı kesilmeye bağlı bazı semptomlara maruz kalmaktadırlar. Benzodiazepin çekilme sendromu; anksiyete, sinirlilik, diaforez, hareketsiz kalamama, irritabilite, yorgunluk, tremor, uykusuzluk, halsizlik gibi belirtiler içerir.

Benzodiazepin bağımlılık yapar mı?

Benzodiazepinler, amaç dışı ve aşın kullanıldığında, bağımlılık yapan, ani bırakıldığında yoksunluk belirtilerine ve hatta epileptik nöbete neden olan ilaçlardır. Ancak terapötik kullanımda, belirli süre (1-2 ay) kullanıldığında hiçbir probleme neden olmayan ilaçlar dır.

Benzodiazepin uyuşturucu mudur?

Genelde esrar en yaygın tespit edilen yasadışı uyuşturucu madde, benzodiazepinler ise en yaygın olarak rapor edilen psikoaktif ilaçlardır.

Anksiyete bozukluğu hangi ilaçlar kullanılır?

Alprazolam (Xanax), Clonazepam (Rivotril), Klorazepat (Tranxilene), Diazepam (Diazem, Nervium), Lorazepam (Ativan) psikiyatride sıklıkla tercih ettiğimiz benzodiazepin grubu ilaçlardır.

Delirium tremens hangi durumlarda ortaya çıkan bir tablodur?

Deliryum Tremens ise alkol yoksunluğundaki en ağır durumdur. Genel olarak, akut gelişen bir bilinç bulanıklığı halidir. Hikayesinde iki kez alkol tedavisi olan, benzodiazepin kullanımı olan ve sabahları ilk iş alkol kullanan kişiler deliryum tremens yaşama açısından çok daha riskli kişilerdir.