Fizibilite çalışması nasıl yapılır?

İçindekiler:

  1. Fizibilite çalışması nasıl yapılır?
  2. Tasarım fizibilite nedir?
  3. Yasal fizibilite nedir?
  4. Yapılabilirlik çalışmaları nelerdir?
  5. Fizibilite çalışmasının aşamaları nelerdir?
  6. Fizibilite çalışması bileşenleri nedir?
  7. Fizibilite raporunda neler yer alır?
  8. Fizibilite bilgisi nedir?
  9. Fizibilite raporunun önemi nedir?
  10. Örgütsel etüt nedir?
  11. Fizibilite araştırması türleri nelerdir?
  12. Finansal fizibilite analizleri nelerdir?

Fizibilite çalışması nasıl yapılır?

Fizibilite çalışması; bir girişim, veya proje yapmaya karar verme süreci boyunca hem teknik hem finansal açılardan gerekli araştırmalar ile değerlendirme yapılmasıdır. Olası problemler ve tehditler araştırılarak yatırımın istenilen hedefe ulaşıp ulaşamayacağı, kar getirip getirmeyeceği öngörülmeye çalışılır.

Tasarım fizibilite nedir?

Fizibilite çalışması, herhangi bir proje veya planın ilk tasarım aşamasıdır. Adından da anlaşılabileceği gibi fizibilite çalışması, bir fikrin uygulanabilirliğine yönelik bir analiz türüdür. ... Fizibilite çalışması yapılırken, söz konusu projenin ilgili tüm faktörleri dikkate alınır.

Yasal fizibilite nedir?

Yasal fizibilite adından da anlaşılabileceği gibi söz konusu plan veya projenin yasal boyutunu ele alarak meydana gelebilecek yasal engeller de dahil olmak üzere her türlü hukuki durumu inceler.

Yapılabilirlik çalışmaları nelerdir?

Yapılabilirlik araştırması ya da fizibilite araştırması; bir yatırım ya da proje başlatma kararı almadan önce gerekli bütün bilgilerin sistemli bir şekilde elde edilmesidir. Bu araştırmaların bir metin içinde toplanmış hali ise yapılabilirlik projesidir.

Fizibilite çalışmasının aşamaları nelerdir?

Fizibilite Çalışmasının Aşamaları Nelerdir?
  • Pazar Değerlendirmesi. Kurmak istenen şirketin ya da projenin ortaya koymak istediği ürün veya hizmet için piyasa araştırması yapılması gerekir. ...
  • Kuruluş Yerinin Değerlendirilmesi. ...
  • 3. Teknik Araştırma. ...
  • Örgütsel Araştırma. ...
  • 5. Finansal Araştırma. ...
  • Yasal Araştırma.

Fizibilite çalışması bileşenleri nedir?

Bir fizibilite çalışması temel olarak aşağıdaki belirtilen bölümlerden oluşur: Pazar değerlendirmesi. Yasal değerlendirme. Teknik değerlendirme.

Fizibilite raporunda neler yer alır?

Yatırımın künyesi olarak da ifade edilebilen bu bölümde yatırım hakkında kısa bilgilere yer verilmektedir.
  • Yatırımın konusu.
  • Üretilecek ürün veya sunulacak hizmetin adı
  • Yatırımın yeri.
  • Tesisin teknik kapasitesi.
  • Sabit yatırım tutarı
  • Yatırımın süresi.
  • Sektörün kapasite kullanım oranı
  • İstihdam kapasitesi.
Daha fazla öğe...

Fizibilite bilgisi nedir?

Fizibilite Nedir? Fizibilite, henüz kağıt üstünde olan bir projenin uygulanabilirliğini denetleyen çalışmaların geneline verilen isimdir. Bu raporun hazırlanmasında ekonomi uzmanları, hukukçular ve mali danışmanlar birlikte çalışır. Fizibilite, aynı zamanda kısa ya da uzun soluklu yapılan pazar araştırmasıdır.

Fizibilite raporunun önemi nedir?

Fizibilite raporu yatırımlar için hazırlanan çalışmaların bütünüdür. Bu çalışmalar yatırımın yapılması durumunda karlılıgının ne olacagını gösteren raporlamadır. Kısaca yatırımın ne kadar “yapılabilir” olduğunu gösteren bir rapor türüdür fizibilite raporları.

Örgütsel etüt nedir?

Örgütsel araştırmalar; iş analizi, iş bölümü ve uzmanlaşma, yetki ve sorumluluk dağılımı, iletişim kanalları, organizasyon şemasının çıkarılması gibi araştırmaları kapsar.

Fizibilite araştırması türleri nelerdir?

Fizibilite türleri; teknik, ekonomik, yasal, operasyonel ve zamansal olmak üzere beş çeşittir. Teknik fizibilite çalışması daha çok söz konusu plan veya projenin teknik yönlerine odaklanırken, ekonomik fizibilite ise işin mali yönleriyle ilgili geniş bilgiler edinmeyi amaçlar.

Finansal fizibilite analizleri nelerdir?

Finansal fizibilite, planlanmakta olan yatırımın harcamalarını bir bütün olarak incelemeyi ve projenin ne kadar karlı olacağını öngörmeyi sağlayan bir çalışmadır. Böylelikle yatırımınızın kendini ne kadar zamanda geri ödeyeceğini de tahmin etme şansına kavuşabilirsiniz.