İrtikap suçunun mağduru kimdir?

İçindekiler:

  1. İrtikap suçunun mağduru kimdir?
  2. İrtikap suçu hangi mahkemede görülür?
  3. Zimmet suçu ne demek?
  4. İrtikap suçu kaç yıl?
  5. İrtikap suçu nasıl işlenir?
  6. Zimmet suçu nasıl ispatlanır?
  7. Zimmet suçunda zaman aşımı kaç yıldır?
  8. İrtikap suçu bağlı suç mu?
  9. İrtikap ne demek tir?
  10. Güveni kötüye kullanma suçunun konusu para olabilir mi?
  11. Zimmet suçu nasıl bir suçtur?
  12. Zimmet hangi kanunlara göre suçtur?

İrtikap suçunun mağduru kimdir?

İrtikap suçunun faili sadece kamu görevlisidir. ... Mağdur: İrtikap suçunun mağduru; icbar edilen, ikna edilen veya hatasından yararlanılan kişidir. Ayrıca bu suç kamuya karşı işlenen bir suç olduğundan aynı zamanda toplumu oluşturan herkes de suçun mağduru sayılmaktadır.

İrtikap suçu hangi mahkemede görülür?

Görevi kötüye kullanma suçunda yetkili mahkeme kamu görevlisinin suçu işlediği yer mahkemesidir. Görevi kötüye kullanma suçunda görevli mahkeme ise Asliye Ceza Mahkemeleridir.

Zimmet suçu ne demek?

Kamu görevi sebebiyle zilyetliği kendisine verilmiş olan ya da gözetiminde bulunan mallar üzerinde görev sorumluluklarına aykırı biçimde tasarrufta bulunması, söz konusu malları kendisinin ya da ilişkisi olduğu başka birinin zimmetine geçirmesidir.

İrtikap suçu kaç yıl?

İcbar (zorlama) suretiyle irtikap suçunun cezası, 5 yıldan 10 yıla kadar hapis cezasıdır (TCK md. 250/1).

İrtikap suçu nasıl işlenir?

İrtikap suçu, kamu görevlisinin tek taraflı olarak mağdurun iradesini etkilemesi neticesinde işlenen bir suçtur....İrtikap suçu, üç farklı şekilde işlenebilir:
  1. İcbar (zorlama) suretiyle irtikap suçu,
  2. İkna suretiyle irtikap suçu,
  3. Muhatabının hatasından yararlanarak işlenen irtikap suçu.

Zimmet suçu nasıl ispatlanır?

Zimmet suçu, suça konu malın kamu görevlisinin kendisinin veya başkasının zimmetine geçirilmesiyle tamamlanır. Yani suçun konusu kendisine yarar sağlanan kişinin hakimiyet alanına geçtiğinde suç tamamlanmış olur. ... Bir görüşe göre malın mutlaka özgülendiği amaca uygun kullanılması gerekir aksi halde zimmet suçu oluşur.

Zimmet suçunda zaman aşımı kaç yıldır?

Zimmet Suçu Şikayet Süresi Zimmet suçu ile ilgili dava zamanaşımı süresi 15 yıldır. Suç işlendiğinin savcılığa bildirilmesiyle bu süre içerisinde soruşturma ve kovuşturma yapılabilir.

İrtikap suçu bağlı suç mu?

İrtikap suçu, takibi şikayete bağlı olan suçlar kategorisinde değildir. Bu nedenle, savcılık suçun işlendiğini öğrenir öğrenmez kendiliğinden soruşturma başlatır. İrtikap suçu ile ilgili dava zamanaşımı süresi 15 yıldır.

İrtikap ne demek tir?

Türk Dil Kurumu tarafından irtikap; kötü iş yapmak, yalan söylemek ya da hile yapmak olarak tanımlanmaktadır. 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu'nun 250. maddesinin ilk fıkrası uyarınca görevinin sağladığı nüfuzu kötüye kullanmak suretiyle kendisine veya başkasına yarar sağlanması veya bu yolda vaatte bulunulması için bir .. ...

Güveni kötüye kullanma suçunun konusu para olabilir mi?

Suçun nitelikli halleri işlenirse, yani hizmet nedeniyle güveni kötüye kullanma, meslek ve sanat, ticaret ilişkisinden kaynaklanan güveni kötüye kullanma veya başkasının mallarını idare etmek yetkisinin gereği olarak tevdi ve teslim edilmiş eşya hakkında güveni kötüye kullanma hallerinde güveni kötüye kullanma suçu ...

Zimmet suçu nasıl bir suçtur?

Zimmet suçu, kamu görevlisi olan şahsın görevi nedeniyle zilyetliği kendisine verilmiş olan veya gözetimiyle sorumlu olduğu mallar üzerinde görev çerçevesine aykırı bir şekilde tasarrufta bulunması, bu malları kendisinin veya irtibatlı bulunduğu bir başkasının zimmetine geçirmesi olarak tanımlanabilir.

Zimmet hangi kanunlara göre suçtur?

Zimmet suçu, kamu idaresinin güvenilirliğine ve işleyişine karşı suçlardandır; 5237 Sayılı Türk Ceza Kanunu m.247'de düzenlenmiştir. Bu suçta fail kamu görev- lisidir. Suçun maddi unsuru zimmete geçirmedir.