Istiklal mahkemeleri hangi olaylar?

İçindekiler:

  1. Istiklal mahkemeleri hangi olaylar?
  2. Istiklal mahkemeleri son kez nerede görev yaptı?
  3. Istiklal mahkemeleri son kez hangi olay için kurulmuştur?
  4. Istiklal mahkemeleri 3 Aliler kimdir?
  5. Istiklal Mahkemesi Başkanı Kel Ali kimdir?
  6. Ali Çetinkaya mezarı nerede?

Istiklal mahkemeleri hangi olaylar?

İstikalal Mahkemeleri; 1920 yılında Kurtuluş savaşı sırasında ayaklanma çıkaranları ve yağmaya girişenleri, bozguncuları, orduya ait silah ve mühimmat çalanları, casus ve köstebekleri, asker kaçakları, milli mücadeleyi engelleme amacıyla propaganda yapanları yargılamak için özel kanunla kurulan mahkemelerdir.

Istiklal mahkemeleri son kez nerede görev yaptı?

İstiklal Mahkemeleri bu dönemde 'e kadar yaklaşık 5 ay kadar çalıştılar. 'de görevlerine son verildi. Yalnız Ankara İstiklal Mahkemesinin görevi sürdü.

Istiklal mahkemeleri son kez hangi olay için kurulmuştur?

Mustafa Kemal Paşa'ya 14 Haziran 1926 tarihinde yapılması planlanan İzmir Suikastı'nın ardından önce İzmir'de, birkaç gün sonra ise Ankara'da kurulmuştur. Ankara İstiklâl Mahkemesi isyan bölgesi İstiklâl Mahkemesi'yle birlikte 'de kapatıldı.

Istiklal mahkemeleri 3 Aliler kimdir?

Şeyh Said İsyanı'ndan sonra kurulan ve tarihine kadar görev yapan İkinci Dönem Ankara İstiklal Mahkemesi'nin başkanlığını yaptı. Mahkemenin “Üç Ali'ler” diye bilinen üyelerinden birisiydi (diğerleri; Kılıç Ali ve Necip Ali).

Istiklal Mahkemesi Başkanı Kel Ali kimdir?

Ali Çetinkaya (1878, Afyonkarahisar - , İstanbul), Türk asker, siyasetçi ve devlet adamı. Kel Ali lakabı ile anılır. I. Dünya Savaşı'nda çeşitli cephelerde savaşmış bir subay; İzmir'in işgalinden sonra Türk Kurtuluş Savaşı'nın askeri anlamda “ilk kurşununu atan” kişi olarak kabul edilmiştir.

Ali Çetinkaya mezarı nerede?

Asri Mezarlık Afyonkarahisar, Türkiye Ali Çetinkaya/Defnedildiği yer