Epidemiyolojik veri nedir?

İçindekiler:

  1. Epidemiyolojik veri nedir?
  2. Epidemiyolojik araştırma tipleri kaça ayrılır?
  3. Epidemiyolojik Araştırma Yöntemleri Nelerdir?
  4. Analitik epidemiyolojik araştırmalar nelerdir?
  5. Epidemiyoloji alt dalları nedir?
  6. Bilimsel araştırma tipleri nelerdir?
  7. Gözlemsel araştırma türleri nelerdir?
  8. Vaka kontrol araştırması nedir?
  9. Prevalans araştırma nedir?
  10. Tanımlayıcı epidemiyolojik araştırmalar nelerdir?
  11. Analitik Çözümleyici araştırmalar nelerdir?
  12. Epidemiyoloji neleri inceler?
  13. Psikiyatrik Epidemiyoloji neyi inceler?
  14. Kesitsel araştırma türü nedir?
  15. Gözlemsel çalışmalar nedir?
  16. Rölatif risk nasıl hesaplanır?

Epidemiyolojik veri nedir?

hastalıkların sıklığını, dağılımını ve hastalık oluşumunu etkileyen faktörleri inceleyen ve bu hastalıklara karşı hedefleri ve yöntemleri belirleyen bilim dalıdır.

Epidemiyolojik araştırma tipleri kaça ayrılır?

Çok çeşitli tipleri vardır: Randomize kontrollü, yarı randomize kontrollü, randomize olmayan kontrollü klinik veya saha deneyleri gibi.

Epidemiyolojik Araştırma Yöntemleri Nelerdir?

Epidemiyolojik araştırma yöntemleri, niteliksel (kalitatif) ve niceliksel (kantitatif) araştırma yöntemleri olmak üzere temelde ikiye ayrılır....Niceliksel Araştırmalar
  • Gözlemsel Araştırmalar. 1.1. ...
  • Müdahale Araştırmaları Klinik müdahale araştırmaları (randomize, non-randomize) ...
  • Metodolojik Araştırmaları

Analitik epidemiyolojik araştırmalar nelerdir?

Sağlık sorunlarının dağılımı, çoğunun nedenleri hakkındaki ilk bilgileri tanımlayıcı epidemiyolojik araştırmalar sağlar. Bu bilgiler ışığında hastalıkların nedenlerine yönelik hipotezler geliştirilerek, bunların doğrulukları analitik epidemiyolojik araştırmalarla test edilmektedir.

Epidemiyoloji alt dalları nedir?

Sağlıkla ilgili olayların görülme sıklığı, dağılımı ve nedenlerini inceleyen bilim dalı. Açıklama: Kanser epidemiyolojisi, bulaşıcı hastalıklar epidemiyolojisi, kronik hastalıklar epidemiyolojisi, çevre epidemiyolojisi, beslenme epidemiyolojisi gibi alt dallar mevcuttur.

Bilimsel araştırma tipleri nelerdir?

  • ARAŞTIRMA TİPLERİ
  • 1- GÖZLEMSEL ÇALIŞMALAR.
  • A- Tanımlayıcı araştırmalar.
  • B- Analitik Araştırmalar.
  • 2- DENEYSEL ÇALIŞMALAR (MÜDAHALE ÇALIŞMALARI)
  • A- Hayvan Deneyleri.
  • B- Klinik Deneyler.
  • C- Toplum Deneyleri.
Daha fazla öğe...

Gözlemsel araştırma türleri nelerdir?

Bilimsel Çalışmaları Anlamak: Gözlemsel Çalışma Nedir?
  • Vaka-Kontrol Çalışmaları Vaka-kontrol çalışmalarında asıl amaç, anlık mevcut olan bir hastalık veya durum için risk faktörlerini belirleyebilmek. ...
  • Kohort Çalışmaları ...
  • Kesitsel Çalışmalar. ...
  • Kaynaklar.

Vaka kontrol araştırması nedir?

Klinik gözlemlerle, vaka serileriyle veya kesitsel araştırmalarla sezinlenen bazı ilişkilerin nedensel olup olmadığını saptayabilmek için uygulanan kolay, ucuz ve kısa sürede sonuç veren analitik araştırmalardır.

Prevalans araştırma nedir?

Prevalans çalışmaları olarak da adlandırılan kesitsel araştırmalarda; hastalık durumu (sağlık durumu) ve risk faktörleri aynı anda veya kısa bir zaman aralığında ölçülebildiği çalışmalardır.

Tanımlayıcı epidemiyolojik araştırmalar nelerdir?

Tanımlayıcı epidemiyolojik araştırmalar bir toplum grubunda herhangi bir sağlık probleminin veya olayın sıklığını belirlemek ve bu sağlık probleminin kimlerde, nerede ve ne zaman görüldüğünü saptamak ve bu bilgiler doğrultusunda bu sağlık problemi ile sağlık problemine neden olabilecek faktörleri ortaya çıkarmak amacı ...

Analitik Çözümleyici araştırmalar nelerdir?

Analitik araştırmalar ya da daha Türkçe bir deyişle çözümleyici araştırmalar, neden-sonuç ilişkisini ortaya çıkarmak amacıyla yapılan gözlemsel araştırmalardır. Bunlar da planlanma şekli ve tasarımları nedeniyle iki gruba ayrılır: Vaka-kontrol Araştırmaları ve Kohort Araştırmaları.

Epidemiyoloji neleri inceler?

Epidemiyoloji, toplumdaki hastalık, kaza ve sağlıkla ilgili durumların dağılımını, görülme sıklıklarını ve bunları etkileyen belirteçleri inceleyen bir tıp bilimi dalıdır. Sağlığı geliştirmek ve hastalıkları azaltmak için sağlık bilgilerini toplamak, yorumlamak ve kullanmak bu bilim dalının amaçlarındandır.

Psikiyatrik Epidemiyoloji neyi inceler?

Epidemiyoloji, toplumda hastalıkların ya da hastalıklarla ilgili durumların dağılımını, risk etkenlerini ve seyrini inceleyen bir tıp dalıdır. İçerdiği araştırma biçimleri toplum sağlığının belirlenmesi ve öngörülmesinde çok önemli yer tutar (Susser 1973).

Kesitsel araştırma türü nedir?

- Kesitsel araştırma (Prevalans Araştırmaları/taramalar) İlgilenilen hastalığın toplumdaki sıklığının (prevalansının) araştırıldığı, bütün topluma genellenebilir sonuçlar elde edilen, toplumun tamamının veya temsil eden bir örneğinin incelendiği çalışmalardır.

Gözlemsel çalışmalar nedir?

Gözlemsel çalışmalar, ilaçların onaylanmış endikasyonlarında güncel tanı ve tedavi kılavuzlarına uygun olarak tedavisi devam eden hastalarda spontan reçete edilen ilaca ait verilerin toplandığı epidemiyolojik çalışmalardır.

Rölatif risk nasıl hesaplanır?

Göreceli risk, maruz kalan grup ile maruz kalmayan grubun bir olayı geliştirme ihtimalinin oranı alınarak hesaplanır. Örneğin; akciğer kanseri geliştirme ihtimali, sigara içenler arasında %20 iken sigara içmeyenlerde %1'dir. Bu durumda sigara içiciliğinin, akciğer kanseri ile ilişki göreceli riski 20 olarak hesaplanır.