Yerindelik kavramı ne demektir?

İçindekiler:

  1. Yerindelik kavramı ne demektir?
  2. Yerindelik denetimi ne demek?
  3. Hukukilik denetimi nedir?
  4. Anayasa yerindelik denetimi nedir?
  5. Yerindelik sorunu nedir?
  6. Yargı yerindelik denetimi yapabilir mi?
  7. Idari işlem ne demek?
  8. Hukuka uygunluk denetimi kimler yapar?
  9. Hukukilik nedir?
  10. Yerindelik denetimi nedir idari yargı?
  11. Yerindelik denetimi kimler yapamaz?
  12. Yerindelik teorisinin temel amacı nedir?
  13. Hukuk devletinde idarenin yargısal yoldan denetimi neden önemlidir?
  14. Yerindelik denetimi nerede uygulanır?
  15. Idari işlem nedir örnekleri?
  16. Idari işlem ne işe yarar?
  17. Idarenin hukuka uygunluğunu kim denetler?
  18. Idari yargı yerleri takdir yetkisini hangi açıdan denetler?
  19. Yargıtay yerindelik denetimi yapar mı?

Yerindelik kavramı ne demektir?

Yerinde olma durumu, isabet. Kamulaştırılan bir yer üzerinde, kamu çıkarının özel çıkara oranla yüksek olması.

Yerindelik denetimi ne demek?

Yargı yer- lerinin yasallık denetiminin yanında, yerindelik denetiminde bulunması, yargının yönetime karışması, politikasını saptaması, yasama, yürütme ve kamuoyuna karşı sorumluluğu bulunmayan yargıcın, yöne- timinin yerini alması demektir.” Gözübüyük, s.18.

Hukukilik denetimi nedir?

Yargı bağımsızlığının çağrıştırdığı denetim, hukukilik denetimidir. Nedir hukukilik denetimi? Yani eğer bir kanundan bahsediyorsak, bu kanunun Anayasa'ya uygunluğudur. Bir idari işlemden söz ediyorsak kanunlara uygunluğudur.

Anayasa yerindelik denetimi nedir?

Yerindelik denetimi, esas itibariyle idare tarafından yapılır. Bir eylem veya işlemin maslahata uygunluğu idarece belirlenir. Anayasa Mahkemesi, kanunların anayasaya uygunluğunun denetimini yapar ve bireylerin anayasada ve İHAS'ta korunan temel hak ve hürriyetlerinin ihlal edilip edilmediğine ilişkin denetim yapar.

Yerindelik sorunu nedir?

Yerindelik denetiminin en basit şekilde anlatımı şu şekildedir; üst bir birimin altta bulunan bir birimin yapmış olduğu eylem ve işlemlerin yerinde olup olmadığına karar vermesidir.

Yargı yerindelik denetimi yapabilir mi?

Yargı yetkisi, idari eylem ve işlemlerin hukuka uygunluğunun denetimi ile sınırlı olup, hiçbir surette yerindelik denetimi şeklinde kullanılamaz.”

Idari işlem ne demek?

İdari makamların kamu gücü kullanarak idare işlevine yönelik olarak tesis etmiş oldukları idare hukuku alanında sonuç doğuran hukuki işlemlerdir.” ... Yani idari makamlarca tesis edilmiş olmasa dahi idare işlevi dolayısıyla tesis edilen işlemler idari işlem olarak nitelendirilir.

Hukuka uygunluk denetimi kimler yapar?

Yargı makamları idarenin işlemleri ile eylemlerinin hukuki denetimini yapmak ile görevlidir.

Hukukilik nedir?

Hukukilik ilkesi, yasalarla belirlenmiş vergileme kurallarının genel hukuk kurallarına uygun olmasını ifade etmektedir.

Yerindelik denetimi nedir idari yargı?

Yerindelik denetiminin en basit şekilde anlatımı şu şekildedir; üst bir birimin altta bulunan bir birimin yapmış olduğu eylem ve işlemlerin yerinde olup olmadığına karar vermesidir. Bunun yanında kamu yararına uygun olup olmamasının da kontrol edilmesi gerekir.

Yerindelik denetimi kimler yapamaz?

İdari mahkemeler; yerindelik denetimi yapamazlar, yürütme görevinin kanunlarda gösterilen şekil ve esaslara uygun olarak yerine getirilmesini kısıtlayacak, idari eylem ve işlem niteliğinde veya idarenin takdir yetkisini kaldıracak biçimde yargı kararı veremezler.” hükmü yer almakta olup, idari yargı organlarının ...

Yerindelik teorisinin temel amacı nedir?

Yerindelik denetiminin en basit şekilde anlatımı şu şekildedir; üst bir birimin altta bulunan bir birimin yapmış olduğu eylem ve işlemlerin yerinde olup olmadığına karar vermesidir. Bunun yanında kamu yararına uygun olup olmamasının da kontrol edilmesi gerekir.

Hukuk devletinde idarenin yargısal yoldan denetimi neden önemlidir?

İdarenin yargısal denetiminin temel amacı ise, idarenin hukuka aykırı davranmasını engellemek, hukuka aykırılıkları ve haksızlıkları gidermektir. Bu bakımdan idari yargının yetkisi, sadece idari eylem ve işlemlerin hukuka uygunluk denetimi ile sınırlıdır.

Yerindelik denetimi nerede uygulanır?

Gelişmiş demokrasisi olan ülkelerde yerindelik denetimi idari makamlarca gerçekleştirilmektedir. Bunun sebebi ise bir işlem ya da eylemin kamu yararına olup olmadığına sadece idari makamlar verebilmektedir. Yargı makamları idarenin işlemleri ile eylemlerinin hukuki denetimini yapmak ile görevlidir.

Idari işlem nedir örnekleri?

İdari işlem sadece idari organ ve makamlarının işlemlerinden ibaret değildir. Örneğin yasama ve yargı organlarının kendi fonksiyonlarına dâhil olmayan faaliyetlerine ilişkin işlemler idari işlem sayılır. TBMM ziyaretçi alınması, personel atanması, personel emekli edilmesi idari işlemdir.

Idari işlem ne işe yarar?

İdari İşlemİdari makamların kamu gücü kullanarak idare işlevine yönelik olarak tesis etmiş oldukları idare hukuku alanında sonuç doğuran hukuki işlemlerdir.”

Idarenin hukuka uygunluğunu kim denetler?

İdari yargı denetimi, idarenin kanunların verdiği yetkileri kötüye kullanması veya hukuk kurallarına aykırı işlem yapmasını, idari işlemin unsurları açısından denetleyerek idareye hukuk kurallarından bir sınır çizer. İdarenin takdir yetkisi de yargısal denetime tabidir.

Idari yargı yerleri takdir yetkisini hangi açıdan denetler?

İdari yargı yerleri idarenin yapmış olduğu işlemlerin yalnızca hukuka uygunluğunu denetleyebilir, idari işlemlerin yerindeliğini denetleyemezler. Zira idari işlemlerin yerindeliği idarenin takdir yetkisi dahilinde bırakılmıştır.

Yargıtay yerindelik denetimi yapar mı?

2016 yılında bölge adliye mahkemelerinin göreve başlayışına kadar, adli yargı sistemimizde yalnızca ilk derece mahkemeleri ve Yargıtay görev yapmaktaydı. ... Yerindelik denetimi ise Yargıtay'ın görevi ve yetkisi dışında kalmaktadır.