Şikemperver hangi anlamda kullanılır?

İçindekiler:

  1. Şikemperver hangi anlamda kullanılır?
  2. Sitayiş manası nedir?
  3. Anla ki ne demek?
  4. Perver ne demek TDK?
  5. Şikemperver ne demek TDK?
  6. Mevhibe ne anlama gelir?
  7. Dilhun ne demek cümle içinde?
  8. Dilhun Kürtçe ne demek?
  9. Yetingen olmak ne demek?
  10. Pelver hangi dilde?
  11. Perwer Kürtçe ne demek?
  12. Boğazına düşkün olan kişiye ne denir?
  13. Eski Türkçede yeni ne demek?
  14. Ilmü l Mevhibe ne demektir?
  15. Rind meşrep ne demek TDK?
  16. Dilhun cümle içinde nasıl kullanılır?
  17. Dide ne demek Osmanlıca?

Şikemperver hangi anlamda kullanılır?

Şikemperver denilince çoğumuzun aklına şike yapan, şikeyi seven anlamı gelmesi olası. Zaten şike Fransızca kökenli bir kelime ama bizim bahsettiğimiz şikemperver Farsça. Dolayısıyla şikemperveri biraz da kaba bir tabirle açıklayacak olursak, yemek yemeyi seven kişilere denir.

Sitayiş manası nedir?

Sitayiş manası nedir? (Fars. sitāyiş “övgü” ve -kār ekiyle sitāyiş-kār) Öven, övücü, methedici.

Anla ki ne demek?

i. (< anla-k) yeni. Anlama, algılama yeteneği, zekâ.

Perver ne demek TDK?

Perver kelimesi Türkçe'de " mânâsında birleşik kelimeler yapılır anlamına gelir. " anlamına gelir. Osmanlıca sözcük, Romanizasyon halinde Besleyen, yetiştiren, velinimet, koruyan" mânâsında birleşik kelimeler yapılır anlamına gelir.

Şikemperver ne demek TDK?

(ﺷﻜﻡ ﭘﺮﻭﺭ) sıf. ve i. (Fars. şikem “karın” ve perver “besleyen” ile şikem-perver) Boğazına düşkün (kimse), obur: Kadı Efendi biraz şikemperver olduğundan keşkeğin ortasındaki tereyağını kendi önüne almak isteyip kaşığı eline alır (Fâik Reşat).

Mevhibe ne anlama gelir?

( ﻣﻮﻫﺒﺖ– ﻣﻮﻫﺒﻪ) i. (Ar. mevhibe – mevhibet) Bağış, bahşiş, ihsan: N'ola Vehbî-i ilâhî deyü meşhûr olsam / Hibedir mevhibedir bana atâyâ-yı sühan (Sünbülzâde Vehbî'den).

Dilhun ne demek cümle içinde?

kalbi yaralı, içi kan ağlayan, büyük üzüntü içinde olan anlamlarına gelen kelime dilimize farsçadan girmiş. yaşar kemal dizelerinde dilhun kelimesine şu şekilde yer veriyor; “seni öyle bir takdim etti ki doktor, herkes beğendi, dinleyenlerin hepsi dilhun oldu. neredeyse hepimizin gözlerinden kanlı yaşlar dökülecekti.”

Dilhun Kürtçe ne demek?

İçi kan ağlıyor manasına gelir. Kürtçe bir kelimedir.

Yetingen olmak ne demek?

Azla yetinen, kanık, kanaatli, kanaatkâr.

Pelver hangi dilde?

Osmanlıca sözcük, Romanizasyon halinde Besleyen, yetiştiren, velinimet, koruyan" mânâsında birleşik kelimeler yapılır anlamına gelir.

Perwer Kürtçe ne demek?

Perwer ismi koruyan, besleyen, yetiştiren, seven anlamına gelmektedir.

Boğazına düşkün olan kişiye ne denir?

Şikemperver aslında Türkçeye Farsçadan gelmiştir. Şikemperver bir sıfattır. Anlamı; boğazına düşkün, yemek yemekten zevk alan, yemek yemeyi seven kişiler şeklindedir. Şikemperver kelimesi etimolojik açıdan incelendiğinde ise şikem kelimesi karın anlamına gelirken, perver kelimesi de besleyen anlamına gelir.

Eski Türkçede yeni ne demek?

Yeni kelimesi tarihte bilinen ilk kez yaŋı "her ayın ilk on gününe verilen ad" Uygurca (800 yılından önce)yaŋı "yeni olan her şey" [ Divan-i Lugat-it Türk (1070) ]yeŋiçeri "yeni ordu, yeni ordu mensubu" [ Fatih Sultan Mehmed, Kanunname-i Al-i Osman (1481 yılından önce) : evvela vüzera, andan soŋra kaḍi ˁaskerler, andan ...

Ilmü l Mevhibe ne demektir?

15.İlmi mevhibe: Bu, bilgisi ile amel edene Allah tarafından verilen ilimdir. “İlmi ile amel edene Allah bilmediğini öğretir” hadisi buna işarettir.

Rind meşrep ne demek TDK?

Rind Tanrı'ya inanmakla birlikte konformist ve konservatif düşünme ve yaşama biçimlerine mesafeli duran, kalender meşrep, hazcı olmamakla birlikte dini sebeplerle dahi olsa haz düşmanlığına kapılmayan, tüm insanlara hoşgörüyle yaklaşan, latifeden anlayan, hoşsohbet ve bilge (arif) bir karakteristiğe sahip insan ...

Dilhun cümle içinde nasıl kullanılır?

kalbi yaralı, içi kan ağlayan, büyük üzüntü içinde olan anlamlarına gelen kelime dilimize farsçadan girmiş. yaşar kemal dizelerinde dilhun kelimesine şu şekilde yer veriyor; “seni öyle bir takdim etti ki doktor, herkes beğendi, dinleyenlerin hepsi dilhun oldu. neredeyse hepimizin gözlerinden kanlı yaşlar dökülecekti.”

Dide ne demek Osmanlıca?

Beğenilen ve takdir edilen çok yeni şey.