Amaç cümleleri nelerdir?

İçindekiler:

  1. Amaç cümleleri nelerdir?
  2. Amaç sonuç cümlesi nedir kısaca?
  3. Neden sonuç cümlelerine örnekler veriniz?
  4. Koşul cümlesi nedir örnekler?
  5. Neden ve sonuç ilişkisi nedir?

Amaç cümleleri nelerdir?

Bildirdikleri eylemin hangi hedefe, amaca yönelik gerçekleştirildiğini belirten cümlelere amaç-sonuç cümlesi denir. Yani bir cümle içerisinde hem amaç hem de amacın sonucu yer almaktadır. Birinci yargı cümledeki amacı, ikinci yargı ise o amaçla yapılan sonucu ifade eder. ...

Amaç sonuç cümlesi nedir kısaca?

Eylemin hangi amaca bağlı olarak gerçekleştirildiğini gösteren cümleler amaç sonuç cümleleri olarak bilinmektedir. Kurduğumuz cümle içerisinde bir eylem olur ve bu eylem bir amaç için yapılır. Bu amacın neticesinde ise bir sonuç ortaya çıkar. ... Çünkü bu tür cümlelerde bazı edatlar kullanılır.

Neden sonuç cümlelerine örnekler veriniz?

Nedensonuç cümlelerine örnekler sıralayacak olursak; – Yağmura yakalandığı için sırılsıklam olmuş. – Malzeme yetersizliğinden inşaat yarım kaldı. – Aşık olduğundan gözü hiçbir şeyi görmüyor.

Koşul cümlesi nedir örnekler?

Bir yargının ya da eylemin gerçekleşebilmesi için öne sürülen bir şartın olduğu cümlelerdir. Örneğin “Çok hastaysa dışarı çıkmasın.” cümlesinde dışarı çıkma işi hasta olma veya olmama şartına bağlanmıştır. Örnek: – Çok kola içersen, dişlerin çürüyebilir. – Eğer bu sefer de bize gelmezsen, gerçekten darılırım.

Neden ve sonuç ilişkisi nedir?

Bir cümlede ifade edilen yargılardan birinin neden, diğerinin sonuç olabilecek biçimde kullanılmasıyla ortaya çıkan cümleler, neden sonuç anlamı taşır. Böyle cümlelerde "neden" bildiren kısım başta ya da sonda olabilir. ...