Varsağı nedir özellikleri nelerdir?

İçindekiler:

  1. Varsağı nedir özellikleri nelerdir?
  2. Varsağı nedir tanımı?
  3. Varsağı konuları nelerdir?
  4. Türkü Nedir Özellikleri Nelerdir?
  5. Türkü Nedir Özellikleri edebiyat?
  6. Türkü Nedir bir örnek?

Varsağı nedir özellikleri nelerdir?

Varsağının özellikleri şunlardır: Hecenin 8'li kalıbıyla söylenen koçaklama tarzı şiirlerdir. Dörtlük sayısı ve uyak düzeni koşmayla aynıdır. Kafiye örgüsü (xaxa, bbba, ccca…) ... Her yönüyle semaiye benzeyen varsağılar, onlardan ilk dörtlükte kullanılan bre, behey, hey, hey gidi gibi ünlemlerle ayrılır.

Varsağı nedir tanımı?

Varsağı, özel bir ezgiyle söylenen koşmaya denir. İlk olarak Güney Anadolu'da yaşayan Varsak Türkmenleri tarafından söylendiği için bu adla anılır. Güney Anadolu'da Maraş'tan Mersin'e kadar uzayan bölgede yaşayan Varsak Türkleri, Selçuklular zamanında Anadolu'ya yerleşmişlerdi.

Varsağı konuları nelerdir?

Varsağı Özellikleri:
  • Koçaklama 11'li, varsağı 8'li hece ölçüsüyle söylenir.
  • Koçaklamada dövüş, savaş, yiğitlik gibi konular işlenirken; varsağıda yaşamdan ve talihten şikâyet gibi konular işlenir.

Türkü Nedir Özellikleri Nelerdir?

Türkü, kendine özgü ve belirli bir ezgi ile söylenen, hece ölçüsüyle yazılan ve zamanla anonimleşen bir nazım biçimidir. Türküler ana dörtlüklerle, onu izleyen nakaratlardan oluşur. Türkülerdeki dörtlüklere (üçlük veya ikilik de olabilir) "bent" adı verilir.

Türkü Nedir Özellikleri edebiyat?

Türkü, Türk halk edebiyatı nazım şekli ve türüdür. Ezgisi yönüyle diğer halk şiiri türlerinden ayrılır. ... Türküler genellikle hece vezninin 7, 8 ve 11'li kalıplarıyla kıtalar halinde söylenir. Her kıta türkünün asıl sözlerinin bulunduğu bend ile nakarattan meydana gelir.

Türkü Nedir bir örnek?

Genellikle bağlama ile söylenen ve hece vezniyle yazılan şiirlere türkü denir. Türkülerde ayrılık, özlem, aşk gibi kişisel duyguların yanı sıra kahramanlık, yiğitlik, göç ve ölüm gibi toplumsal konular da işlenir. ... Zeybek türküleri, aynı zamanda epik şiir türüne örnek olarak gösterilebilir.