Türk Medeni Kanunu neden kabul edildi?

İçindekiler:

  1. Türk Medeni Kanunu neden kabul edildi?
  2. Yeni Türk Medeni Kanunu kim hazırladı?
  3. Türk Medeni Kanunu hangi alanlarda kadın-erkek eşitliği sağladı?
  4. Medeni kanunda kadın hakları nelerdir?

Türk Medeni Kanunu neden kabul edildi?

Batılı ülkelerin medeni kanunları incelendikten sonra Medeni Kanun'un hazırlanmasında, İsviçre Medeni Kanun'u esas alındı. 1912'de yürürlüğe giren İsviçre Medeni Kanunu, dilinin basitliği, kadın-erkek eşitliğine dayalı bir aile düzeni içermesi ve hakime takdir yetkisi vermesi nedeniyle benimsendi.

Yeni Türk Medeni Kanunu kim hazırladı?

MUSTAFA Kemal Paşa, günü TBMM'nin İkinci Dönem Üçüncü Yasama Yılı'nı açarken "genel hayatımızı yeni baştan düzenleyecek yasalar"ın haberini veriyordu. Hükümetin "Adli Reformlar" konusunda hazırladığı tasarı, 24 Aralık 1925'te TBMM'ye sunuldu.

Türk Medeni Kanunu hangi alanlarda kadın-erkek eşitliği sağladı?

Kanunun getirdikleri Ailede kadın-erkek eşitliği sağlandı. ... Kadınlara, istedikleri mesleğe girebilme hakkı tanındı. Mahkemelerde tanıklık yapma, miras ve boşanma konularında kadın-erkek eşit hale getirildi. Patrikhanelerin, din işleri dışındaki yetkileri kaldırıldı.

Medeni kanunda kadın hakları nelerdir?

Türk Medeni Kanunu'nu ile erkeğin çok eşliliği ve tek taraflı boşanmasına ilişkin düzenlemeler kaldırıldı, kadınlara boşanma hakkı, velayet hakkı ve malları üzerinde tasarruf hakkı tanındı. Kadınlara belediye seçimlerinde seçme ve seçilme hakkı tanındı. Doğum izni düzenlendi.