Nematodlar hangileri?

İçindekiler:

  1. Nematodlar hangileri?
  2. Bağırsak Nematodlarının yumurtaları nasıl olur?
  3. Nematodlar kaç larva dönemi?
  4. Nematisit ne demek?
  5. Ascaris Lumbricoides neden olur?
  6. Retro enfeksiyon nedir?
  7. Nematod mücadelesi nasıl yapılır?
  8. Toprak Fumigantları nedir?
  9. Çıyan nasıl yok edilir?

Nematodlar hangileri?

Yuvarlak solucanlar ( ipliksi solucanlar) ya da Nematodlar, yuvarlak yapıda, sayıca Dünya üzerinde en fazla bulunan omurgasız hayvan şubesidir. Hayvan ve bitkilerde önemli zararlara neden olan birçok türü vardır. Yalanc ısölomları bulunur. Vücutları uzamış, silindirik, bilateral simetrilidir.

Bağırsak Nematodlarının yumurtaları nasıl olur?

Dışkıyla atılan döllenmiş yumurtada çevre koşullarına bağlı olarak 2-6 haftada embriyo gelişir. Daha sonra larva oluşur. Enfektif yumurta gıdalarla alınınca larva (250x15µm) yumurtadan çıkar. Bağırsak mukozasına invaze olup (venül veya lenfatiklere girerek) portal ve sistemik dolaşımla akciğere taşınır (2-7 gün).

Nematodlar kaç larva dönemi?

Nematodların yaşam döngülerine ait olan dönemleri yumurta, dört larva safhası ve ergin safhaya ayırabiliriz. Genel olarak nematodlar yumurtalarını tek tek toprağa bıraktıkları gibi toplu olarak bir kılıf içinde de bırakabilirler.

Nematisit ne demek?

Nematodları, yani toprak veya suda yaşayan mikroskobik parazitik kurtları öldürmek için kullanılan kimyasal böcek ilaçlarına Nematisit denir.

Ascaris Lumbricoides neden olur?

Ascaris lumbricoides, tropikal ve subtropikal bölgelerde yaygın bir helmint enfeksiyonudur 3. İnsan, dışkı ile dış ortama atılan embriyonlu (döllenmiş) yumurtaların (uygun sıcaklık, nem ve oksijen gibi çevre faktörleri olduğunda 2-3 haftada gelişmesini tamamlayan formunun) ağız yoluyla alınması ile enfekte olur.

Retro enfeksiyon nedir?

Geriye doğru bulaşma: Bir başka bulaşma şekli ise Retro (geriye doğru) enfeksiyondur. Bu tip bulaşmada hastanın anüs bölgesinde bulunan yumurtalardan kurtçuklar dışarı çıkar ve tekrar anüsten içeri girerek kalın bağırsaktan yukarı çıkarak olgunlaşır ve yumurtlayacak hale gelirler.

Nematod mücadelesi nasıl yapılır?

Kimyasal mücadele: Kök-ur nematodlarına karşı kimyasal savaş en fazla başvurulan yöntemdir. Kimyasal savaşta kullanılan ilaçlar, ekim dikim öncesi boş araziye uygulanmalıdır. 20 cm derinliğinde ve toprak sıcaklığının 15–20 oC olduğu ilkbahar, yaz veya erken sonbahar aylarında ilaçlama yapılır.

Toprak Fumigantları nedir?

Fumigant, tarımsal alanlardaki mahsullere, tohumlara, bitki stoklarına, depolanan ürünlere zarar veren böcek, nematod ve diğer zararlıları yok etmek için kullanılan gaz halindeki pestisitlerdir. Fumigantlar, hedeflenen alana, mahsule veya toprağa püskürtülerek uygulanır.

Çıyan nasıl yok edilir?

Bir çıyan gördüğünüzde kesinlikle oyalanmadan hızlıca onun üzerine sert bir cisimle vurmalı ya da çabucak ulaşabileceğiniz bir yerdeki böcek spreyini üzerine püskürtmelisiniz. Eğer çıyanı öldürmek istemiyorsanız, hızlıca üzerine bir kavanoz kapatın ve kavanozun altına karton gibi bir yüzey sürün.