Mudanya Ateşkes antlaşmasının imzalanmasına neden olan gelişmeler?

İçindekiler:

  1. Mudanya Ateşkes antlaşmasının imzalanmasına neden olan gelişmeler?
  2. Mudanya Antlaşması'nın sonuçları nelerdir?
  3. Mudanya Ateşkes Antlaşmasına göre boğazlar ve İstanbul kime bırakılmıştır?
  4. Mudanya Ateşkes Antlaşması'nın imzalanması için hangi iki devlet aracı olmuştur?
  5. Mudanya Ateşkes görüşmelerinde TBMM'yi kim temsil etmiştir?

Mudanya Ateşkes antlaşmasının imzalanmasına neden olan gelişmeler?

Mudanya Ateşkes Antlaşması'nın İmzalanma Nedenleri Mustafa Kemal barışçıl diplomatik girişimlerde bulunmuştur. İngiliz kamuoyu sonu belirsiz bir savaş istememektedir. Fransa ve İtalya, Türkiye ile savaşa girmek istememektedir. İngiltere yeni bir savaş olasılığı sonucunda yalnız kalacaktır.

Mudanya Antlaşması'nın sonuçları nelerdir?

Mudanya Ateşkes Anlaşması Sonucu Doğu Trakya ve İstanbul askeri güç kullanılmadan savaşılmadan korunmuş ve elde edilmiştir. Doğu Trakya Türk milleti kontrolüne alınmıştır. İngiltere Türklerin başarısını kabul etmiş ve TBMM'ni resmi olarak tanımıştır. İngiltere hükümeti olan Lody George istifa etmiştir.

Mudanya Ateşkes Antlaşmasına göre boğazlar ve İstanbul kime bırakılmıştır?

MUDANYA ATEŞKES ANTLAŞMASI MADDELERİ Meriç Nehri'ne kadar olan Doğu Trakya'yı Yunan kuvvetleri 15 gün içinde boşaltacaklar. Doğu Trakya TBMM'ye bırakılacak. İstanbul, Boğazlar ve çevresi TBMM Hükümeti'ne bırakılacak. İtilaf Devletleri'nin askerleri, barış antlaşması yapılıncaya kadar İstanbul'da bulunacak.

Mudanya Ateşkes Antlaşması'nın imzalanması için hangi iki devlet aracı olmuştur?

Mudanya Mütarekesi, 11 Ekim sabah saat 06.00'da Türkiye ile 3 İtilaf Devleti İngiltere, Fransa ve İtalya arasında imzalandı. Mütareke, imzalandıktan 3 gün sonra yürürlüğe girdi. Antlaşmayla Ankara Hükümeti istediğini elde ederek ve tek kurşun atmadan İstanbul, Boğazlar ve Doğu Trakya'yı işgalden kurtardı.

Mudanya Ateşkes görüşmelerinde TBMM'yi kim temsil etmiştir?

Antlaşma. Görüşmelerde TBMM hükûmetini Batı Cephesi komutanı İsmet Paşa temsil ederken, Fevzi Paşa ve Refet Paşa da görüşmeler boyunca Mudanya'da bulundular.