Nusayrilik nasıl bir mezhep?

İçindekiler:

  1. Nusayrilik nasıl bir mezhep?
  2. Nusayri kime denir?
  3. Nusayri Alevi mi?
  4. Nusayri Müslüman mı?
  5. Aleviler neden dişi hayvan eti yemezler?
  6. Nusayrilikte Hızır inancı var mı?
  7. Arap Alevileri türkiyeye ne zaman geldi?
  8. Nusayriler Arap mi?
  9. Nusayriliğin kurucusu kimdir?
  10. Arap Alevileri neden dişi eti yemez?
  11. Hızır aleyhisselam nasıl görünür?
  12. Fellahlar kimdir?

Nusayrilik nasıl bir mezhep?

Bir taraftan eski kültür ve inançlarının tesirinden hala kurtulamayan, öbür taraftan da aşırı Şiî gruplara mensup olan kişilerce teşekkül edilen Nusayrîlik, görüşleri İslâm'dan kaynaklanmakla beraber, tamamen bâtınî tevillere dayanan ve değişik din ve mezhep- lerin görüşlerinden etkilenerek oluşan bir mezhep olarak ...

Nusayri kime denir?

Nusayrîler ya da Arap Alevîleri (Arapça: النصيرية Al-Nusayrīyah ya da العلوية Al-Alawīya), Suriye'nin Lazkiye, Baniyas ve Tartus illeriyle; Lübnan'da ve Türkiye'nin Hatay, Adana ve Mersin illerinde yaşayan; Bâtınî İslam topluluğudur. İbn Nusayr'in takipçileri mânâsında Nusayrîler olarak adlandırılmışlardır.

Nusayri Alevi mi?

nusayriler (arap kökenli aleviler); islamiyetin içinde ehlibeyte tabi bir alevi fırkasıdır. 'gizlilik' esasına bağlı bir inanç yapısı vardır.

Nusayri Müslüman mı?

Genel olarak Şii/İsmaili mezhebinin bir kolu sayılıyor. Sünniler tarafından tarih boyunca dışlanmışlar fakat II. Abdulhamid, Panislamizm siyasetine uygun olarak Nusayrilerin Müslüman olduğu gerçeğini onaylamış ve Osmanlı ordusuna almıştır.

Aleviler neden dişi hayvan eti yemezler?

Anadolu Alevîliği ve Câferiyye Şiîliğine i'tikadî yönden kesinlikle benzememektedir. Kadın Nusayriler için çok kıymetlidir doğurgandır, anadır. Örneğin, Nusayriler inek eti yemezler, bunun nedeni de dişinin kutsal olduğuna inanmalarıdır. Çünkü kadın anadır, doğurur vb..

Nusayrilikte Hızır inancı var mı?

Nusayrilik'te (Arap Aleviliği) Hızır inancı önemli bir yer tutar. Özellikle bunu Hatay yöresinde Hızır için yapılmış ziyaretlerin sayısının çokluğundan anlayabiliriz. Bu ziyaretler (ziyaretgâhlar) beyaz badanalı kubbeli yapılar olabileceği gibi, üzerine nur yağdığı düşünülen bir kaya parçası da olabilmektedir.

Arap Alevileri türkiyeye ne zaman geldi?

Bu bilgilerden şu sonuçlar çıkmaktadır: 1) Arap Alevîleri en azından 18. yüzyılın ikinci yarısından beri Bölge'de bulunmaktadır. Yani, 1800 yılı dolaylarında Mersin'de ilk kulübeler yapıldığında, bir başka ifade ile İbrahim Paşa işgalinin çok öncesinde, Bölge'de Arap Aleviler vardı.

Nusayriler Arap mi?

Kuzey Suriye ile Hatay-Adana arasında yayıldı. Kurucusunun Muhammed bin Nisayr olduğu kabul edilir. İslam'ın evrensel büyüklerinden başka Nusayriligin ruhani önderleri, evliyaları tamamen Arap'tır. İbadetleri arasında cemaat halinde yapılan özel ayinlerden başka, “Bâtıni namaz” ve oruç da vardır.

Nusayriliğin kurucusu kimdir?

Nusayr en-Nemiri'yeden alan Şii İtikadi mezhebi veya tarikadı olarak geçmesine rağmen bazı kaynak itikadın asıl kurucusunun "Şeyh Bayrak" nâmıyla ün salan ve Nusayrî mezhebinin ulûsu olarak addedilen, yaklaşık olarak 957/968 yılları arasında Halep'te vefât eden "Hüseyin bin Hâmdân-ı Hasîbî" olduğunu kabul eder.

Arap Alevileri neden dişi eti yemez?

Kadın Nusayriler için çok kıymetlidir doğurgandır, anadır. Örneğin, Nusayriler inek eti yemezler, bunun nedeni de dişinin kutsal olduğuna inanmalarıdır. Çünkü kadın anadır, doğurur vb.. Bu sebeple de Nusayrî i'tikadı ve inanışları erkeklerden oluşan bir topluluk içindeki sırlardan ibarettir.

Hızır aleyhisselam nasıl görünür?

Hz. Hızır insanlara ak sakallı biri gibi ya da bir tanıdığı gibi görünebilmektedir. ... Hızır bazen darda olan insanlara yardım etmek için gelirken bazen de onlara bir ilim öğretmek amacı ile gelmektedir. Kur'an-ı Kerimde de Allah (cc) tarafından kendisine bazı özel hikmetler ve ilimler verilen birinden bahsedilmektedir.

Fellahlar kimdir?

Fellah, Türkiye'de genellikle Adana ve Mersin illerinde yaşayan Araplara verilen isim. Fellah olarak adlandırılmalarının sebebi Çukurova'da sadece çiftçilik yapmalarıdır. Arapça'da fellah, çiftçi demektir.