Kaç çeşit kekik türü vardır?

İçindekiler:

  1. Kaç çeşit kekik türü vardır?
  2. Türkiyede kekik en çok nerede yetişir?
  3. Dağ kekiği nerelerde bulunur?
  4. Kekik fiyatı ne kadar?
  5. Kekik hangi ilimizde yetişir?
  6. Yaban kekiği nerede bulunur?
  7. Kekik toplama mevsimi ne zaman?
  8. Zahter içinde ne var?
  9. Zahter kekik nasıl kullanılır?

Kaç çeşit kekik türü vardır?

Kekik çeşitleri yüzyıllardır insanların sağlığına derman oluyor. Türk mutfağında en çok tercih edilen baharatlar arasında olan Kekik, Latince adı Lamiaceae olan Ballıbabagiller ailesinden, Satureja, Coridothymus, Origanum, Thymbra ve Thymus cinslerine verilen bir isimdir.

Türkiyede kekik en çok nerede yetişir?

En iyi kekik Toros Dağları'nda yetişiyor Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesinden emekli olan ve Akseki'de bitki türleri üzerine araştırma yapan Prof. Dr. Oktay Yeğen ise kekiğin güneşli iklime sahip yüksek rakımlı ve taşlı Toros Dağları'nda yetiştiğini söyledi.

Dağ kekiği nerelerde bulunur?

Kekik ile aynı familyadan yabani bir ot olan dağ kekiği, kara kekik ya da zahter olarak da bilinir. Türkiye'nin güneyinde, özellikle ilkbaharda Kilis ve Antakya civarında yetişir.

Kekik fiyatı ne kadar?

  • Arifoğlu Kekik 25 G. 4,25 TL.
  • Bağdat Kekik 25 G. 4,95 TL.
  • Baharat Dünyası Kekik 20 G. 1,50 TL.
  • Arifoğlu Kekik 70 G. 9,95 TL.
  • Bağdat Kekik 60 G ( Ekonomik Boy ) 9,90 TL.
  • Arifoğlu Kekik Cam 15 G. 8,95 TL.
  • Bağdat Kekik Tuzluklu Cam 13 G. 8,45 TL.
  • Dünya Hayat Kekik 100 G. 8,50 TL.
Daha fazla öğe...

Kekik hangi ilimizde yetişir?

Antalya'nın Akseki ilçesi ve çevresinde kekik hasadı başladı. Prof. Dr. Oktay Yeğen, dünyada yaklaşık 100 tür kekik yetiştiğini, bunun 33 türünün Türkiye'de olduğunu, en iyi kekiğin ise Akseki bölgesinde yetiştiğini söyledi.

Yaban kekiği nerede bulunur?

Kış bitmeye güneş ısıtmaya başladığında dağ kekikleri kendini göstermeye başlar. Egenin dağlık bölgelerinde Mart – Nisan aylarında yetişir. Köyümüzün dağlık bölgesinin bitişinde ve dağ eteklerinde yetişir. Köyümüzün her yerinde bulunmaz.

Kekik toplama mevsimi ne zaman?

Kekik kurusu veya taze yaprak üretimi için kekik yetiştiriyor isek, ilkbahar sonu ile sonbahar başına kadar iki veya üç el hasat yapabiliriz.

Zahter içinde ne var?

İçinde neler olduğunu merak ediyorsanız, kahvaltılık zahterin içinde başta kurutulmuş zahter otu olmak üzere kavruşmuş nohut/leblebi, menengiç, karpuz ya da kavun çekirdeği, haşlanmış ve kavrulmuş buğday, rezene, kimyon, sumak, susam, kişniş, tuz ve karabiber gibi lezzetler bulunuyor.

Zahter kekik nasıl kullanılır?

Taze yapraklarından özellikle ızgaraların yanına nefis salatalar hazırlanır. Köftelere ve çorbalara da katılabilir. Kurutulup aynı kekik gibi kullanılabilir.