Kozmolojik delil nedir kisaca?

İçindekiler:

  1. Kozmolojik delil nedir kisaca?
  2. Teolojik delil ne demek?
  3. Fıtrat delili ne demek?
  4. Allah lafzi ne demek?
  5. Burhanı Tevârüd ne demek?
  6. Yüce Allah'ın zatında sıfatlarında ve fiillerinde bir ve tek olması hiçbir şeyin ona eş ve denk olmaması kavramı nedir?

Kozmolojik delil nedir kisaca?

Kozmos olarak kabul edilen evrenin açıklanmasına dayanan kozmolojik delil, teistik delillerineskisidir. ... Onun tümevarımlı delilinde, evren ve evrendeki olgular, Tanrı'nın varlığı hipotezine eklendiğinde, hipotezin ihtimalini arttırır.

Teolojik delil ne demek?

Teolojik Delil: Bu kanıt veya delil türü kainatın neden, niçin yaratıldığı konuları üzerinde durarak alemin yaratılışında ve işleyişinde herhangi bir amaç veya önceden planlanan bir şey olup olmadığını inceler.

Fıtrat delili ne demek?

Bunlar, Kuran'dan (30-Rum Suresi 30. ayetten) ilham alınarak "fıtrat delilleri" olarak isimlendirildi. ... Bunların birincisi "doğal arzular delili"dir, ikincisi "doğuştan ahlak delili"dir, üçüncüsü "akıl delili"dir, dördüncüsü "irade delili"dir, beşincisi "bilinç ve kişilik delili"dir.

Allah lafzi ne demek?

Kâinatta var olan her şeyi yaratan, koruyucusu olan, tek, yüce ve üstün varlık.

Burhanı Tevârüd ne demek?

Burhân-ı Tevârüd. Evrende Allah'tan başka ilâhların varlığı durumunda bunların ittifak etme ihtimalini dikkate alan bir delildir. ... Şöyle ki: Allah vâcibü'l-vücûd bir varlıktır, vâcibü'l-vücûdun birden fazla olması mümkün değildir.

Yüce Allah'ın zatında sıfatlarında ve fiillerinde bir ve tek olması hiçbir şeyin ona eş ve denk olmaması kavramı nedir?

Tek” ise “türdeşi olmayan, zâtında ve sıfatlarında eşi benzeri olmayan tek varlık” mânasına gelir. İşte Allah, bu anlamda birdir, tektir. ... Sûredeki bağlamına göre samed, “var oluş bakımından kimseye muhtaç olmayıp her şeyin varlık ve devamını kendisine borçlu olduğu vâcibü'l-vucûd” demektir.