Oryantiring haritası nedir?

İçindekiler:

  1. Oryantiring haritası nedir?
  2. Oryantiring Haritası kim hazırlar?
  3. Çizgi oryantiring nedir?
  4. Foot oryantiring nedir?
  5. Oryantiring nedir kısaca özet?
  6. Neden Oryantiring?
  7. Oryantiring hangi ölçekli haritalar kullanılır?
  8. Oryantiringde kullanılan malzemeler nelerdir?
  9. Oryantiring kimler yapabilir?
  10. Oryantiring ne gibidir?
  11. Koşu Oryantiringi nedir?
  12. Oryantiring Yarışı nasıl yapılır?
  13. Ne nasıl oynanır Oryantiring?
  14. Oryantiring nedir coğrafya?
  15. Oryantiring haritasının özellikleri nelerdir?
  16. Oryantiring de koyu yeşil renk neyi ifade eder?
  17. Oryantiring zımbası nedir?
  18. Oryantiring kaç yaşında başlanır?
  19. Neden oryantiring?
  20. Bisikletli oryantiring nedir?

Oryantiring haritası nedir?

Harita: Oryantiring haritası, topografik haritanın üzerine bitki örtüsü, kayalar, küçük çukur ve tümsekler, kuru dere ve sel yatakları, su kanalları, elektrik telleri, evler vb. unsurların işaretlenmesiyle oluşturulur. Ölçek genellikle 1:5.000 - 1:25.000 aralığında olur.

Oryantiring Haritası kim hazırlar?

Bu haritalar ancak özel oryantiring harita yapımcıları tarafından yapılabiliyor.

Çizgi oryantiring nedir?

Oryantiringi ormanların patikalarında ya da şehirlerin sokaklarında satranç oynamaya benzetebiliriz. Katılımcılar harita ve pusula(zorunlu değil) yardımıyla yönünü bulup, harita üzerinde belirtilen kontrol noktalarına ulaşıp en kısa zamanda bitiş çizgisine ulaşmayı hedeflerler. Bu sporda koşmak ikinci planda kalıyor.

Foot oryantiring nedir?

Foot-O, en yaygın olan oryantiring türü olup koşarak veya yürüyerek gerçekleştirilir. Foot-O disiplini yarışlarında herhangi bir araçtan yardım alınması yasaktır. Ski-O ise kayak ile gerçekleştirilen oryantiring çeşididir.

Oryantiring nedir kısaca özet?

Oryantiring, harita yardımı ile yön bulmayı içeren, zamana karşı yapılan bir spor. Farklı arazi koşullarında yapılabilse de, genellikle ormanlık arazide yapılması tercih edilmektedir. Çoğu ülkede federasyonlar halinde örgütlenmiştir ve belirli kurallar çerçevesinde gerçekleştirilir.

Neden Oryantiring?

Oryantiring bireyin kendine güvenini ve inancını besleyip büyütür. Çocuklar kendi kararlarının sorumluluğunu alırlar. Ormanlık bir alanda başarılı bir harita okumanın çocukta bıraktığı duygu “gerçekten” başardığıdır. Minikler genelde spora birkaç kişilik gruplar halinde başlarlar ve beraber çalışmayı öğrenirler.

Oryantiring hangi ölçekli haritalar kullanılır?

ORYANTİRİNG HARİTASI TÜRKİYE FEDERASYONU Oryantiring haritası topoğrafik haritalara benzer, ancak bunlardan farklı olarak daha detaylıdır ve kendine özgü renklere ve sembollere sahiptir. Yarışlarda genellikle 1/15000, 1/10000, 1/7500 ve 1/5000 ölçekli haritalar kullanılır.

Oryantiringde kullanılan malzemeler nelerdir?

Oryantiring yapmak için temel malzemeler pusula, harita ve hedeftir (bayrak). Pusula yön tayin etmek için kullanılır. Fotoğraf: Mehmet Güllü - Parmak pusulalar oryantiringde koşarken kullanım kolaylığı sağlıyor. Oryantiringde kullanılan haritalar özel çizilmiş haritalardır.

Oryantiring kimler yapabilir?

Oryantiringi Kimler Yapar, Oryantiring yalnızca macera ve elit sporcular için bir spor değil aynı zamanda doğayı seven herkesin yapabileceği; yer sorunun olmadığı (park, orman, sınıf, salon, ev, sokak vb.); yaş, cinsiyet, ve ırk ayrımının yapılmadığı bir spor branşıdır.

Oryantiring ne gibidir?

Dünya genelinde Orienteering olarak bilenen doğa sporuna Türkiye'de Oryantiring denmektedir. Koşarak satranç oynamak olarak da adlandırılan, zekâyla fiziksel becerinin birleşimi olan bir spordur. Harita yardımıyla yön bulmayı içerir ve zamana karşı yapılır.

Koşu Oryantiringi nedir?

Koşu Oryantiringi yapan sporcular, engebeli yüzeyde, zor ormanlık arazide ya da zor tepelik alanda koşarlar başka bir ifadeyle kros koşusudur. Bununla birlikte, ciddi anlamda kuvvet ve çeviklik gerektirir. Dayanıklılık gerektiren bir Oryantiring türüdür.

Oryantiring Yarışı nasıl yapılır?

Oryantiringde sporcular kendilerine verilen yarışma bölgesinin haritasında belirtilmiş hedeflere sırasıyla ve en kısa sürede ulaşmaya çalışırlar. Kontrol noktalarında turuncu-beyaz bayraklar bulunur. Yarışmacılar bayrağın yanındaki zımbayı ellerindeki fişe basarak kontrol noktasına ulaştıklarını kanıtlarlar.

Ne nasıl oynanır Oryantiring?

Oryantiringde sporcular kendilerine verilen yarışma bölgesinin haritasında belirtilmiş hedeflere sırasıyla ve en kısa sürede ulaşmaya çalışırlar. Kontrol noktalarında turuncu-beyaz bayraklar bulunur. Yarışmacılar bayrağın yanındaki zımbayı ellerindeki fişe basarak kontrol noktasına ulaştıklarını kanıtlarlar.

Oryantiring nedir coğrafya?

Oryantiring, bilinmeyen bir arazide, aynı arazinin haritası üzerine işaretlen- miş hedefleri yine harita ve pusula kullanarak en kısa sürede bulmayı gerektiren bir spordur. ... Isveç'te askeri görevliler için verilen arazide yön bulma eğitimin- den yine askerlerin katıldığı bir spor yarışması olarak gelişti.

Oryantiring haritasının özellikleri nelerdir?

Bu haritalarda yeşil ormanlık alanları, beyaz ise açık alanları gösterir. Binalar kırmızı kare ile, yollar ise kırmızı (ana asfalt yol) ile siyah (orman yolu) arasında değişen özelliklerde gösterilir. Ormanın özellikleri ile akarsu, tepe, yerleşim alanlarının isimleri de haritada belirtilmiştir.

Oryantiring de koyu yeşil renk neyi ifade eder?

Renk bozulmasına sahip oryantiring sporcuları aşağıdaki renkleri karıştırabilir: Magenta ve yeşil (koyu yeşil alanlarda kontrolü- görmek çok zor). Sarı ve yeşil (açık ve kalın ormanlık alanlar arasında ayırt etmek zordur). • Kahverengi ve yeşil (yeşil alanlarda kahverengi sembollerle ilgili sorunlar).

Oryantiring zımbası nedir?

Zımba/Punch, kontrol noktalarındaki fener/bayraklara iliştirilmiş olan zımba ile sporcuların kontrol kartlarını işaretlemeye yarar. Bu sistem EKS(Elektronik Kontrol Sistemi) olmadığında, manuel yarışlarda ve yeni başlayanlarda kullanılabilmektedir.

Oryantiring kaç yaşında başlanır?

Oryantiring Eğitimleri (7-12 Yaş) Oryantiring harita yardımıyla yön bulmayı içeren, zamana karşı yapılan bir spor. Farklı arazi koşullarında yapılabilen spor ormanlık alanlarda başlamış günümüzde orman ve şehir etkinlikleri olarak ayrılmıştır.

Neden oryantiring?

Oryantiring bireyin kendine güvenini ve inancını besleyip büyütür. Çocuklar kendi kararlarının sorumluluğunu alırlar. Ormanlık bir alanda başarılı bir harita okumanın çocukta bıraktığı duygu “gerçekten” başardığıdır. Minikler genelde spora birkaç kişilik gruplar halinde başlarlar ve beraber çalışmayı öğrenirler.

Bisikletli oryantiring nedir?

Bisiklet oryantiringi, hem oryantiring hem de bisiklet meraklılarının ilgisini çeken bir dayanıklılık sporudur. Rota seçimi ve harita hafızası en önemli oryantiring becerileridir.Çok iyi bisiklet kullanımı ve sarp yamaçlarla baş edebilme üst seviye bir atlet için olmazsa olmazlardandır.