Çarpana dokuma nedir?

İçindekiler:

  1. Çarpana dokuma nedir?
  2. Çarpana Atölyesi nedir?
  3. Çarpana kartı nedir?
  4. Kolan dokuma nedir?
  5. Çarpana tekniği nedir?
  6. Cicim dokuma nedir?
  7. El dokuma ürünleri nelerdir?
  8. Dokuma işi nedir?
  9. Sumak dokuma nasıl yapılır?
  10. Cicim kilim ne demek?
  11. Dokuma kumaş çeşitleri nelerdir?
  12. Dokuma nedir tanımı?
  13. Dokuma nedir ve çeşitleri?
  14. Dokuma ile neler yapılabilir?
  15. Sumak tekniği nedir?
  16. Cicim halı nedir?
  17. Kilim ne demek kisaca?
  18. Dokuma kumaş esner mi?
  19. Dokuma viskon kumaş nedir?
  20. Dokuma yüzey nedir?

Çarpana dokuma nedir?

Açıklama: Afyonkarahisar ilçe ve köylerinde, geleneksel Türk el dokumaları içinde yer alan çarpana dokumaları önemli bir yere sahiptir. Deri, ince ağaç levha, fildişi gibi malzemelerden dörtgen veya çokgen şeklinde kesilmiş ve köşeleri delinmiş dokuma aracına, çarpana adı verilmektedir.

Çarpana Atölyesi nedir?

Çarpana Atölyesi”, çevrim içi olarak planlanmış bir eğitim programıdır. ... Bu eğitim, bireylerin kaybolmaya yüz tutmuş geleneksel sanatlarımızdan olan çarpana dokumaya dair bilgi edinmesi ve kendi desenlerini dokuyup aksesuar haline getirebilmesi amacıyla hazırlanmıştır.

Çarpana kartı nedir?

Çarpana Dokuma Kartları kalın, sağlam ve esnek özellikli koruyucu selefon kaplı kalın kartondan üretilmiştir.Kartlarda çapak olmadığından dokumada kullanacağınız iplerinizin dokuma esnasında kopması önlenmektedir.

Kolan dokuma nedir?

Çözgü ve atkı olarak bilinen iki iplik sisteminin temel oluşturduğu, yün, kıl, pamuk ipliklerle yer tezgâhında dokunan, kartların yerine gücü çubuğunun kullanıldığı, bu çubuk vasıtasıyla açılan ağızlıktan geçirilen atkı ipliklerinin sıkıştırılmasıyla elde edilen, çözgü yüzlü şerit halindeki dokumalara “kolan dokuma” ya ...

Çarpana tekniği nedir?

Menşei Orta Anadolu olarak bilenen geleneksel bir dokuma türüdür. Genellikle kare şeklinde kesilen ve her bir köşesi harflendirilmek suretiyle delinen mukavva kartonun deliklerinden ipliklerin geçirilmesi ve kendine özgü bir teknikle örülmesi işine Çarpana Dokuma veye Çarpana Dokuma tekniği denilen bir El Sanatıdır.

Cicim dokuma nedir?

Amasya Cicim Dokumaları - Amasya Cicim dokumaları; çözgü ve atkı iplikleri arasına renkli desen iplikleri atılarak sıkıştırılmak suretiyle meydana getirilen dokuma türüdür. ... Cicim, atkı yüzlü veya bezayağı tekniğiyle dokunmaktadır.

El dokuma ürünleri nelerdir?

Dokuma; eğirme veya başka yollarla iplik hâline sokulabilir her cins hammaddeden imal edilmiş olan, dokunan, örülen veya bu sistemlerin dışında sadece elyafı birbirine değişik metotlarla tutturarak bir bütün meydana getirme yoluyla elde edilmiş bez, kumaş, triko, döşemelik, halı, kilim, cicim, zili, sumak, battaniye, ...

Dokuma işi nedir?

Dokuma, belli kurallara göre iki iplik sisteminin dik açı yaparak çaprazlamasından oluşan bir tekstil işlemidir. Meydana gelen iplik çaprazlamasına bağlama veya örgü (doku) adı verilir. Dokumayı oluşturan uzunlamasına ipliklere çözgü, yatay ipliklere da atkı denir.

Sumak dokuma nasıl yapılır?

Sumak dokuma tekniği, desen ipliklerinin çözgülere çifter çifter sarılması ile meydana gelir ve araya atkı atılmaz. Bazı desen iplikleri, motif boyunca arkadan atlayarak motifin başına geçer ve bu yüzden dokumanın yüzünde bir kabarıklık meydana gelir.

Cicim kilim ne demek?

CİCİM - Tunceli. Açıklama: Cicim, atkı ve çözgülerin birbirini gizlemeden eşit aralıklarla kesiştiği bez dokuma veya atkı yüzlü dokuma da (kilim), atkı iplikleri arasına renkli desen iplikleri sıkıştırarak, dokumanın yüzeyinde kabartma desenler oluşturma tekniğidir.

Dokuma kumaş çeşitleri nelerdir?

DOKUMA TİPLERİNE GÖRE KUMAŞ TİPLERİ Bez ayağı, balıksırtı, etamin, gabardin, kanvas, kırık dimi, rips, panama, risptab, saten, dimi, kord, roplin ve kırık dimi çeşitleri ile farklı dokuma modeline sahip kumaşlar karşımıza çıkabilir.

Dokuma nedir tanımı?

Dokuma, atkı ve çözgü ipliklerinin dikey açı yapacak şekilde, birbirinin altından, üstünden geçirilmesiyle ortaya çıkan düz yüzeyli üründür. ...

Dokuma nedir ve çeşitleri?

Dokuma; eğirme veya başka yollarla iplik hâline sokulabilir her cins hammaddeden imal edilmiş olan, dokunan, örülen veya bu sistemlerin dışında sadece elyafı birbirine değişik metotlarla tutturarak bir bütün meydana getirme yoluyla elde edilmiş bez, kumaş, triko, döşemelik, halı, kilim, cicim, zili, sumak, battaniye, ...

Dokuma ile neler yapılabilir?

Günümüzde daha çok yörükler tarafından dokunan, kullanılan bu dokuma, yaşantılarını geçirdikleri kara çadır, Alaçık, topak ev denilen çadırlarının kaplama maddesi keçelerin sarılması, tepelerinin tutturulmasında kazık bağı olarak, sepet, çuval, heybe gibi taşıma araçlarında, hayvanların koşum takımlarında, araba, ...

Sumak tekniği nedir?

Sumak dokuma tekniği, desen ipliklerinin çözgülere çifter çifter sarılması ile meydana gelir ve araya atkı atılmaz. Bazı desen iplikleri, motif boyunca arkadan atlayarak motifin başına geçer ve bu yüzden dokumanın yüzünde bir kabarıklık meydana gelir. Makalede yer alan düz dokumalarda kullanılan malzemeler yündür.

Cicim halı nedir?

Cicim , özgü ve atkı iplikleri arasına renkli desen iplikleri atılarak sıkıştırma suretiyle meydana getirilen dokuma türü. Zemini oluşturan atkı ve çözgü iplikleri genellikle aynı renk ve kalınlıkta, deseni meydana getiren iplikler ise ayrı renk ve kalınlıkta olur. ...

Kilim ne demek kisaca?

Kilim, iki iplik sistemine dayanılarak yapılan, tersi ve düzü bulunmayan havsız bir dokuma. Bilinen en eski dokuma türlerinden biridir. Yün veya kıl ipliğinden, dikey veya yatay yer tezgahlarında dokunur.

Dokuma kumaş esner mi?

Dokuma Kumaş Özellikleri Dokuma kumaşlar kullanıldıkları yere göre gözeneksiz, açık ve ya seyrek yapılarda oluşturulabilir. Dokuma kumaş da buna göre esnemeyen bir yapıya sahiptir. Bu kumaşın buruşma özelliği de bulunmaz.

Dokuma viskon kumaş nedir?

Viskon kumaş, tekstil ve moda sektöründe oldukça sevilen, sağlıklı ve kaliteli bir kumaş çeşididir. Bu kumaş türü, yapısı itibari ile pamuklu kumaşa çok benzemektedir. ... Nem emiciliği özelliği fazla olan viskon kumaşın yapısında bulunan selüloz, pamuk ile arasındaki benzerliğin ortaya çıkma nedenidir.

Dokuma yüzey nedir?

Dokuma yüzeyler, en az iki iplik grubunun (atkı ve çözgü iplikleri), birbirleriyle dik açı oluşturacak şekilde, birbirlerinin altından ve üstünden geçerek bağlantı yapmalarıyla elde edilen tekstil yüzeyleridir. Dokuma işlemi, atkı ve çözgü ipliklerinin dik açıyla birbirine bağlanmasıdır.