Kesirlerde çarpma işleminde sadeleştirme yapılır mı?

İçindekiler:

  1. Kesirlerde çarpma işleminde sadeleştirme yapılır mı?
  2. Kesirlerde Sadeleştirme işlemi nasıl yapılır?
  3. Denk kesirleri nasıl buluruz?
  4. Kesirlerde küçükten büyüğe sıralama nasıl olur?
  5. Denk kesir nedir ve örnekler?

Kesirlerde çarpma işleminde sadeleştirme yapılır mı?

Kesirli sayıları çarpmak için tek yapman gereken, pay ve paydaları çarparak sonucu sadeleştirmektir. Kesirli sayıları bölmek için, sadece kesirlerden birinin pay ve paydasının yerini değiştirmen, sonucu diğer kesirle çarpman ve sonucu sadeleştirmen gerekir.

Kesirlerde Sadeleştirme işlemi nasıl yapılır?

SADELEŞTİRME: a, 1'den büyük bir doğal sayı olmak üzere, bir kesrin hem payının hem de paydasının a'ya kalansız bölünebildiğini düşünelim. Bu kesrin payının ve paydasının a'ya bölünmesine, a ile sadeleştirme ismi verilir.

Denk kesirleri nasıl buluruz?

Kısaca bir bütünün aynı büyüklükteki kısmını gösteren kesirlere denk kesirler denir. Örneğin 1/2 ve 2/4 kesirleri denk kesirlerdir. Çünkü 2/4 kesri 1/2 kesrinin 2 ile genişletilmiş halidir ve her iki kesir de bir bütünün yarısını gösterir.

Kesirlerde küçükten büyüğe sıralama nasıl olur?

Payları Aynı Olan Kesirleri Büyükten Küçüğe Sıralama Payları aynı olan kesirleri sıralarken paydası küçük olan kesir en büyüktür. Paydası büyük olan ise en küçük kesirdir.

Denk kesir nedir ve örnekler?

Denk kesir, bir kesrin genişletilmiş ya da sadeleştirilmiş halidir. Kısaca bir bütünün aynı büyüklükteki kısmını gösteren kesirlere denk kesirler denir. Örneğin 1/2 ve 2/4 kesirleri denk kesirlerdir. ... Aşağıdada denk kesir örnekleri veriyorum.